Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Knäckepizza gjord av en mästare

/
  • Nyårsdagen är en av årets med pizzaintensiva dagar för Josef Hakimi.
  • Krispigheten i knäckebrödet finns kvar i knäckebrödet efter gräddningen.
  • Josef Hakimi, som äger och driver Bella Pizza tillsammans med sin fru, har honung på pizzan Cypern.
  • Nygräddad knäckepizza.

För Josef Hakimi, nordisk mästare i pizzabakning är nyårsdagen en av årets mest intensiva dagar på arbetet.
– Det är jättemycket beställningar men vi är förberedda och den som vill hålla nyårslöftet om en mer hälsosam livsstil rekommenderar jag knäckepizzan, säger Josef Hakimi.

Annons

Marknadsdagarna, Classic Car Week under sommaren och så nyårsdagen. Det är de mest pizzaintensiva dagarna för Josef Hakimi och hans personal på Bella Pizza I Rättvik.

I hela Sverige och i Dalarna är pizza på nyårsdagen mycket populärt.

– Många åter knäckepizzan, populära är också kebabpizza och pizzor med oxfilé och fläskfilé.

Josef Hakimi är nordisk mästare i pizzabakning, medlem i Svenska Pizzabagarlandslaget, säljansvarig och projektledare inom Sveriges pizzaförening. Sveriges pizzaförening arbetar för att höja kompetensen bland landets pizzabagare. Det finns 4000 till 5000 pizzerior i Sverige med minst två pizzabagare, som jobbar i pizzerian.

– Vi vill höja pizzabagarens status och kommer bland annat att erbjuda utbildningar på olika orter i landet. Vi vill också att pizzorna ska blir bättre och nyttigare.

Redan 2006 började Josef göra fullkornspizza och Josef har tävlat med både fullkornspizzan och andra pizzor. Han har bland annat en tiondeplats på EM 2009 och tävlat i både OS och VM, men där blev det ingen pallpalts för honom.

– Jag sitter med i juryn för olika pizzatävlingar, SM och EM bland annat och jag är med i Svenska Pizzabagarelandslaget. Jag hoppas intresset för knäckepizzan ökar. Den innehåller betydligt mer fibrer än en vanliga pizza och det går att göra knäckepizza av alla andra pizzor, utom inbakade.

Under nyårsdagens sena eftermiddag var det lite lugnare på Bella Pizza och Josef visade hur han gör pizzan Cypern med fetaost, färsk paprika, soltorkade tomater, champinjoner, ruccola, pesto, oliver och honung. Knäckepizzan är ett samarbete med Leksandsbröd. Det går också att göra egen pizza. Recept finns här intill.

Mer läsning