Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Jag vill skriva eget"

/
  • Under somrarna bor Ronia hos sina föräldrar i Mora vid älven norr om Noretbron.

På torsdagsmorgonen var hon med i en intervju i P4 Dalarna, på fredag kväll kommer hon medverka i en konsert i Ore kyrka och hon har en musikvideo på Youtube med över 8000 visningar. Ronia Hedlund är, med sina 17 år, ett namn att lägga på minnet.

Annons

Den som har tittat på tv-programmet "Idol" i TV4 kan ha noterat en man i juryn som heter Andreas Carlsson. Han är just nu en av de som hjälper Ronia Hedlund att bli framgångsrik inom musiken. Andreas Carlsson är nämligen grundare av den nya utbildningen AMB eller Academy of Music and Business i Tingsryd där Ronia nu till hösten kommer att börja sitt andra år.

– Utbildningen går ut på att man utöver musikskrivandet och framförandet ska få lära sig hur man marknadsför sig själv och producerar sin egen musik, säger Andreas Carlsson på AMBs hemsida.

Det är ett upplägg som 17-åriga Ronia Hedlund trivs bra med efter att ha genomfört en tredjedel av utbildningen.

– Jag flyttade till Småland och började på AMB för att jag kände att jag behövde något nytt och det fungerar hur bra som helst. När jag jobbade med låten "Control" på skolan kände jag att det här är min grej, säger Ronia Hedlund.

"Control" är en låt som Ronia gjorde tillsammans med en klasskompis och som nu finns på Youtube med tillhörande musikvideo. Att producera den låten var enligt Ronia viktigt för att det fick henne att förstå att hon vill jobba med musik.

– Jag strävar inte efter att bli popstjärna, jag vill liksom inte sättas in i en specifik gener. Det viktiga för mig är att förmedla musik och det är klart jag vill bli artist, säger Ronia Hedlund.

På fredag kväll kommer Ronia att spela piano och sjunga egenskrivet i Ore kyrka. Hon har nämligen suttit och skrivit egen musik hos sina föräldrar i Mora större delen av sommaren.

– Jag har skrivit ungefär fem låtar i sommar som jag känner mig nöjd med, det kan också hända att jag spelar "Control" i kyrkan, det får vi se, säger Ronia Hedlund.

Mer läsning