Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flyktingar hungerstrejkar i protest

/
  • Ägaren till Fyra hästar, Margareta Asplund, säger att problemen vid boendet började när en ny grupp flyktingar anlände.

UPPDATERAD. En hungerstrejk inleddes i torsdags på ett flyktingboende i Rättvik.
De boende är missnöjda med ägaren.
Enligt uppgift fortsatte många av 50-talet flyktingar hungerstrejken även under helgen.
Ett möte med medling är planerat.

Annons

Ansvariga från Migrationsverket ryckte ut till Rättvik på fredagskvällen. Man ordnade så att det blir ett möte i början av kommande vecka, med representanter för de som hungerstrejkar och för personalen. Tanken är att medling ska lösa upp knutarna.

De flesta på boendet är vuxna, men där finns även barn.

Flyktingarna hungerstrejkar i protest mot ägaren, Margareta Asplund. De menar att hon inte har någon respekt för dem och kritiserar även förhållandena på boendet vid Fyra hästar.

Margareta Asplund håller med om att situationen vid boendet inte är bra.

– Det var jättebra i början men när det kom en ny grupp flyktingar började problemen.

– Men i huvudsak är det här Migrationsverkets ansvar, säger hon och berättar att det förekommit diskussioner kring maten. När halal-kött som är tillåtet för muslimer inte kunde serveras så lagades vegetariskt mat i stället. Margareta berättar att några av de boende kastat mat och platsmuggar.

Flera av de boende säger att problemen handlar om brist på respekt från hyresvärden. När en av flyktingarna klagade stängde hon av elen i bostadslängan.

– Det var varmt ute, svarar Margareta Asplund.

En tolvårig flicka berättar att hon tagit med sig mat in i rummet där hon bor med sin familj och då blivit kallad "tjuv" av Margareta Asplund.

En polis, ursprungligen från Georgien berättar att det är problem i relationerna med hyresvärden varje dag.

En 16-årig pojke berättar att han ofta är hungrig, känner sig otrygg och att han har ringt Migrationsverket, polisen och larmnumret 112, men inget har hänt.

Samtliga boende på förläggningen har skrivit under en protestlista som de ska överlämna till Migrationsverket. De vill vara anonyma i media eftersom de har flytt sina länder, framför allt av politiska skäl.

– Vi bestraffas och känner frustration varje dag. Vi känner oss nedvärderade, men Rättvik, rättvikare och Sveriges regering är fantastisk. Här på Fyra hästar behandlas vi som djur och vi blir sårade, min fru gråter varje dag. Margareta bryr sig inte ett dugg om oss, säger en av de boende.

När DT når Asplund på lördagen vill hon inte kommentera mera, utan hänvisar till Migrationverkets presstjänst, där ingen svarar.

Fyra hästar är ett transitboende, upphandlat av Migrationsverket som alltså är ansvarig myndighet. Socialchefen Anna-Lena Hållmats är dock underrättad.

– Det är mitt ansvar om barn far illa i kommunen, säger hon och berättar att hon tillsammans med socialutskottets ordförande Fredrik Åhlén var förbi boendet på lördagen. Läget verkade lugnt, och det var oklart hur många som fortfarande hungerstrejkade.

– Jag fortsätter att bevaka ärendet, och söker kontakt med Migrationsverket, säger Hållmats.

Mer läsning

Annons