Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fäbodbrukare kräver: Staten måste ta ansvar för vargen

/
  • – Staten måste budgetera för och stå för de kostnader som statliga beslut i vargfrågan åsamkar enskilda näringsidkare, anser fäbodkullan Tin Gumuns.
  • Vargar har dödat får hos en av Tin Gumuns fäbodgrannar i Karl-Tövåsens fäbodar.
  • – Frågan är inte om mina djur kommer att drabbas av rovdjursattacker, utan när det sker, säger fäbodbrukaren.

– Staten måste ta ansvar för det merarbete och de kostnader statens vilt åsamkar ekonomiskt redan hårt pressade näringsidkare.
Den anser Tin Gumuns, fäbodbrukare i Rättvik.
– Vi måste hitta en bättre balans i hela vargfrågan, säger han.

Annons

Ladda ner den nya DT-appen i Appstore för Iphone eller här i Google play om du har en telefon med Android.

DEBATT: Kom och debattera vargfrågan i Rättviks kulturhus

Tin Gumuns, som bedriver fäbodbruk i Karl-Tövåsens fäbodar, representerar fäbodbruket i länsstyrelsens viltförvaltningsdelegation, som beslutar om övergripande riktlinjer för viltförvaltningen.

Läs även: En skabbangripen varg har hittats död i byn Blecket.

– Personligen har jag – peppar, peppar, ta i trä – inte haft några vargattacker på mina djur i Karl-Tövåsen. Men en fäbodgranne upphörde med djurhållningen efter att vargar vid flera tillfällen skrämt, skadat och dödat får för honom, berättar hon.

Hon betonar att fäbodgrannen hade en mycket bra djurhållning och att hon själv tar in sina djur om nätterna och även byggt en särskild hage där de kan tas in när det finns rovdjur i närheten.

– Frågan om vi ska ha varg eller inte är inte längre aktuell. Vi har varg och nu måste stammen förvaltas på ett sätt så att problemen inte blir för stora för landsbygdens invånare, näringsidkare och utövare av traditionella fritidsintressen, anser hon och säger att det handlar om att hitta en lämplig nivå på vargstammen.

Läs också: Vargens närvaro på landsbygden debatteras i Rättviks kulturhus.

– För mig som fäbodbrukare är det också av största vikt att vi har en väl fungerande skyddsjakt, att staten tar både praktiskt och ekonomiskt ansvar när och där det uppstår problem. Som fäbodbrukare har jag varken tid eller ekonomi att söka efter skrämda tamdjur eller att ordna och bekosta skrämselåtgärder eller skyddsjakt.

Läs även: Länsstyrelsen: Fyra kända vargrevir i Rättviksskogarna.

Tin Gumuns konstaterar att hon som djurägare självklart har ett ansvar, men att staten måste ta ett större ansvar – och att det måste ske omgående.

– Ser jag till min egen verksamhet så är frågan inte om jag kommer att drabbas av rovdjursattacker, utan när det sker. Och då kan det i flera avseenden vara för sent att vidta åtgärder. I verksamheter av den här typen har man inga marginaler, utan en motgång kan innebära slutet för verksamheten, påpekar hon.

Läs fler Rättviksnyheter.

Mer läsning

Annons