Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En skabbangripen varg har hittats död i byn Blecket

/

En skabbangripen varg har hittats död.
Ytterligare (?) en "pälslös" varg har observerats.
Samtidigt upplever jägare att vargstammen i Rättvik mer eller mindre "exploderat", vilket fått vargdebatten att blossa upp.

Annons

En svårt skabbangripen varg – bara lite hår kvar på huvudet och tassarna.– har hittats död i ett dike i byn Blecket. Genom polisens försorg har kroppen skickats till Statens veterinärmedicinska anstalt i Uppsala för undersökning.

Vargen hade uppehållit sig kring byn en tid och sökt föda vid bland annat en slaktbod.

Dagen innan den döda vargen hittades observerade Anders Kåks, Furudal, en närmast "naken" varg på Dalforsvägen vid Amungen.

– Den stod bara två meter från min bil och den var i princip pälslös. Den såg för eländig ut – och det var 15 minusgrader, berättar han.

– Det behöver inte vara samma varg, men vi kan heller inte utesluta det, säger Lena Berg, rovdjurshandläggare vid Länsstyrelsen Dalarna.

Jägare i Rättviks kommun har under hösten upplevt att vargstammen ökat; dels genom att antalet revir som berör kommunen ökat, dels genom att fler "strövargar" spårats och observerats. Flera hundägare anser att löshundsjakten håller på att gå förlorad – "om den inte redan är förlorad" – och berättar att det försvårar jakten, inte minst eftersök på trafik- och skottskadat vilt.

Lena Berg berättar att årets inventering av vargstammen pågår för fullt och att det i det här läget är svårt att säga exakt hur många revir det finns i Rättvik och i Dalarna.

– Som det ser ut nu berörs Rättviks kommun av fyra revir, säger hon.

Många jägare oroar sig för att vargreviren ska bli så många och så geografiskt små att maten inte räcker till – och att vargarna då söker mat närmare bebyggelse.

– Dialogen mellan de olika intressegrupperna måste förbättras – för allas skull, anser Niklas Bergström, jägare och naturentusiast i Dalstuga.

Mer läsning

Annons