Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Midsommartrafiken skapar stress och hets - många känner sig oroliga

Midsommar är en av våra allra mest trafikintensiva storhelger och den är också en orsak till oro för många som ska ge sig ut på vägarna. Många svenskar planerar en bilresa över midsommar och det är framförallt andra bilisters körsätt som oroar inför den stundande resan.

Annons

Mer läsning för dig som är prenumerant eller Pluskund:

Här är de bästa utsiktsplatserna i Dalarna – och ett flertal mäktiga vyer i närbelägna län

Många döms men långt ifrån alla betalar – mer om hur skadestånd fungerar

Dina gamla vinylskivor kan vara värda tusenlappar – här är 16 skivor du vill hitta i förrådet

SÅ KÖPER DU PLUS

I en undersökning som Falck har låtit Ipsos göra i juni har 1200 personer över hela landet svarat på frågor om bilåkande i samband med midsommarhelgen.

En av tre svenskar som tillfrågats, uppger att de ska göra en bilresa under midsommarhelgen. Två av tio av dessa uppger att de känner sig mer oroliga för att resa under midsommarhelgen jämfört med andra tillfällen. Den främsta anledningen är för att man är orolig för att andra bilister kör stressigt eller hetsigt.

– Att det är en hetsig situation ute på vägarna är tyvärr något som vi ofta märker av. Många vill komma fram fort och tar inte tillräckligt med hänsyn i trafiken. När det samlas extra många bilister på vägarna, som vid midsommar, är det naturligtvis extra viktigt att man planerar sin resa och tänker på sina medtrafikanter, säger Sofia Opitz, Marknadschef på Falck, i ett pressutskick.

Midsommar är en av våra allra mest trafikintensiva storhelger och den är också en orsak till oro för många som ska ge sig ut på vägarna.

Att planera sin resa, vara ute i god tid och vara beredd på förändringar under resans gång skapar bra förutsättningar för en lyckad midsommarresa. Av de tillfrågade svarade knappt 50 procent att de håller sig uppdaterade med trafiknyheter före eller under resan. Endast en av fem uppger också att de använder olika appar för att hålla sig underrättade om trafikincidenter.

– Det är viktigt att man kan känna sig trygg på vägen och tekniken ger oss bra möjligheter att kunna planera och kontinuerligt ha koll på resvägen. Om man ser att det är en trafikstörning längre fram är man förberedd och kan planera sin körning efter det. Det skapar en säkrare trafikmiljö, säger Sofia Opitz, i ett pressutskick.

Både hjälpmedel och en bra vägassistansförsäkring som tar hand om till exempel bärgning eller reparation på plats är också en bra trygghet. Falck har låtit sig göra en app där man kan få tips och råd och se var närmaste tankstation ligger.

DT-APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android här

DD-APPEN: Alltid senaste nytt från dalademokraten.se i vår app för IPhone och Android

AT-APPEN: Alltid senaste nytt från avestatidning.com i vår app för IPhone och Android

Mer läsning

Annons