Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen tas i örat av JO – politiker och revisorer använder privata mejladresser

Justitieombudsmannen (JO) kritiserar Malung-Sälens kommun.
Anledningen är att vissa nämndledamöter och revisorer använder sig av privata mejladresser i sina kontaktuppgifter på kommunens hemsida, vilket JO anser vara olämpligt.

Annons

Mer läsning för dig som är prenumerant eller Pluskund:

Här är de bästa utsiktsplatserna i Dalarna – och ett flertal mäktiga vyer i närbelägna län

Många döms men långt ifrån alla betalar – mer om hur skadestånd fungerar

Dina gamla vinylskivor kan vara värda tusenlappar – här är 16 skivor du vill hitta i förrådet

SÅ KÖPER DU PLUS

En privatperson har anmält Malung-Sälens kommun och är kritisk till att det på kommunens hemsida anges privata mejladressen som kontaktuppgifter för vissa nämndledamöter och revisorer. Anmälan har gått till Justitieombudsmannen, som nu har granskat ärendet.

JO skriver i sitt beslut att det på Malung-Sälens kommuns hemsida finns information om kommunens olika nämnder och deras ansvarsområden. Det finns även kontaktuppgifter till ordföranden, vice ordföranden och sekreteraren i respektive nämnd samt information om revisorer och kontaktuppgifter till dem.

JO påpekar att det för samtliga fem kommunrevisorer samt för ordföranden och vice ordföranden i två olika nämnder anges mejladressen som inte är direkt knutna till myndigheten.

Malung-Sälens kommun tas i örat av JO (Justitieombudsmannen). Anledningen är att flera politiker och revisorer i kommunen använder privata mejladresser i sina kontaktuppgifter på kommunens hemsida, vilket JO anser är olämpligt.

Därför vill JO erinra de berörda nämnderna samt revisorerna om att det finns "en uppenbar risk för att handlingar som skickas till personer i deras egenskap av befattningshavare vid myndigheten på deras privata mejladresser vidarebefordras till myndigheten först efter en viss tid eller att de över huvud taget inte överlämnas dit".

Därför anser JO att det inte är lämpligt att det på kommunens hemsida anges privata mejladresser som kontaktuppgifter för exempelvis en ledamot i en nämnd eller för en revisor.

"En myndighet bör i stället agera så att enskilda som vill kontakta myndigheten via mejl i ärenden eller andra frågor som ankommer på myndigheten använder sig av en adress som är knuten till myndighetens mejladress", skriver JO i sitt beslut.

DT-APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android här

DD-APPEN: Alltid senaste nytt från dalademokraten.se i vår app för IPhone och Android

Mer läsning

Annons