Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

400 unga norska studenter slängdes ut från Sälen

Flera hundra norska studenter kastades ut från Lindvallen i Sälen, på grund av att de bröt mot ordningsreglerna.
– Det är mycket sällsynt, säger Skistars talesperson Linda Morell om händelsen.

Annons

Se studenternas bilder i TV-klippet:

På tisdagsmorgonen fick de runt 400 norska studenter vid Høyskolen Kristiania, en privat högskola i Norge, beskedet att de var var tvungna att lämna en av Skistars skidanläggningar med omedelbar verkan. Det var den norska studenttidningen Universitas som först berättade om händelsen. Enligt Skistar bröt eleverna mot ordningsreglerna.

– Vi och våra gäster förväntar oss att man på en semester ska visa respekt för varandra och följa de ordningsföreskrifter vi har och också visa nattro, och det har tyvärr inte fungerat i det här fallet, säger Linda Morell, presskontakt på Skistar.

– Efter dialog med ledare om bättringar som tyvärr uteblev så kom vi överens om att det bästa för alla var att de reste hem tidigare.

Vilka ordningsregler har de brutit mot?

– Jag vill inte gå in på exakt vad som har hänt men vi har ordningsregler som vi förväntar oss att man ska respektera.

Hur gick avhysningen till?

– Som jag sa så har vi haft en dialog med deras ledare och tillsammans kommit överens om att det här var bästa lösningen. Det var verkligen ingen dramatik utan det var överenskommet att de skulle resa och det gick väldigt bra.

Har någonting liknande hänt tidigare?

– Det är mycket sällsynt. Men vi är glada att det löste sig och att vi kunde komma överens om att de skulle resa.

LÄS ÄVEN: Här festade de norska studenterna i Sälen (För dig som är Pluskund.)

Studentnationen vid högskolan skriver i det event på Facebook som skapats inför vistelsen i Sälen att "Skistar och lokala myndigheter har beslutat att avsluta vår vistelse med omedelbar verkan och vi kan tyvärr inte göra någonting åt det". Man skriver vidare att anledningen till avhysningen bland annar är att man bland annat brutit mot ordningsreglerna och bråk på en nattklubb.

Julie Amundsen, PR- och kommunikationsansvarig på studentnationen, berättar att studenterna hade rum vägg i vägg med barnfamiljer, och att de fick flera klagomål mot sig under resan.

– Vi i studentnationen har jobbat hårt för att få till ett bra arrangemang för våra studenter, och tycker självklart att det var väldigt tråkigt att vi fick avsluta arrangemanget en dag tidigare än planerat. Vi vidtog de åtgärder vi tyckte var nödvändiga, bland annat hade vi 15-20 egna vakter som skulle hålla ordningen. Men Skistar tyckte inte att det var tillräckligt.

– Det är synd att det blev som det blev, och nu får vi ta lärdom av situationen. Studenterna tycker förstås att det är otroligt tråkigt att de fick lov att åka hem tidigare än planerat.

Läs också: Skistar anmäls efter incident med berusade badgäster på äventyrsbadet Experium

Einar Lie Fjellberg är en av studenterna som var med på resan och som fick åka hem tidigare.

– Det var ganska överraskande kan man säga. Någon i stugan gick och la sig vid 6-7-tiden så de var inte redo att packa och lämna stugan med så kort varsel. Men jag förstår såklart att eftersom det har kommit så mycket klagomål är det på sin plats att de gör någonting åt det, och då blev det en lite kortare resa.

Einar Lie Fjellberg och några till studenter skulle ta sig med bil tillbaka till Norge, så de passade på att bowla och åka lite extra skidor innan de åkte hem. Några av de andra studenterna åkte med en buss direkt hem.

– Studentnationen hanterade situationen snabbt och bra och anordnade en egen fest för studenterna när vi kom tillbaka till Oslo på kvällen. Sådant blir det bra stämning av, säger Einar Lie Fjellberg.

Läs också: Hundratals nyanställningar planeras i Sälenfjällen inför kommande vintersäsong

Mer läsning