Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tankesmedja gav många nya idéer

Allt är möjligt och allt går att göra bättre.
Den inställningen samt viljan att göra saker tillsammans över bygränserna var den bärande kraften när Rönnäs fjärding drog upp riktlinjerna inför framtiden.

Annons

Oron för Ullvi skolas framtid var startskottet - tankesmedjan för en månad sedan energidrycken som kickstartade idéerna och nu har arbetet med att bevara skolan och utveckla bygden rullat igång.

Ett 40-tal personer deltog i det första mötet som redan resulterat i flera olika konkreta projekt.

– Det stämmer. Bland annat finns det nu en Facebookgrupp för föräldralediga i Rönnäs fjärding och det planeras för baby/småbarnsöppet i en av bystugorna, berättar Magnus Holmberg, en av initiativtagarna till mötet där kreativiteten fick fritt spelrum.

– Vi bestämde från början: inget gnäll och inga nej, fortsätter han.

Läxhjälp, anläggande av en skolträdgård, inventering av tomma hus i bygden samt arbete med att profilera och marknadsföra fjärdingen är andra idéer som kom fram under kvällen och som nu är på gång.

Flera av de arbetsgrupper som bildades vid tankesmedjan lyfte fram skolan som en lokal som byarna kan nyttja mer – främst då slöjdsalarna och gymnastisksalen.

Önskan finns också om att få en förskola i skolan.

När det gäller krafterna ute i byarna kom förslag om att införa inflyttningsambassadörer, göra en inventering av resurser som kan samlas i en resursbank för hjälp med läxhjälp, hemhjälp, bygg- och trädgårdsarbete och transporter.

– Det jag tar med mig från kvällen är att tillsammans kan man göra mycket, men ensam stå man sig ganska slätt, säger Magnus Holmberg.

– Jag ser fram emot många gemensamma aktiviteter framöver där vuxna och barn är kreativa tillsammans och inte väntar på att någon annan ska göra jobbet.

Sådana aktiviteter kräver kommunikation och information – därför skissar Rönnäs fjärding på en digital version av byarnas klassiska anslagstavlor.

Mer läsning

Annons