Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen mer Facebook på rasten

/
  • I vanliga fall råder det mobilförbud i klassrummet på skolan, så vidare att läraren inte säger något annat, men den här veckan får eleverna i klass nio leva utan mobiler i skolan.
  • Snapchat, instagram och spel är några saker som unga ägnar sig åt med mobilerna.

Ingen facebook, instagram eller snapchat i skolan?
Så lyder reglerna för niondeklassarna på Söderbaumska Skolan i Falun i en vecka framåt, då det blir mobilförbud för eleverna.

Annons

Ladda ner den nya DT-appen i Appstore för Iphone eller här i Google play om du har en telefon med Android

Det var efter sista avsnittet av julkalendern som läraren Mats Rylander fick idén. I avsnittet visas en modern familj anno 2015 fira jul tillsammans, eller snarare tillsammans med skärmar som surfplattor och smarta telefoner, som tar upp större delen av familjens samkväm under Kalle Anka och tomtens besök.

– Och i det avsnittet sägs det att skärmarna blir ett problem när mamma passar på att blogga och barnen spelar spel, när man egentligen kan umgås, förklarar Mats Rylander.

Så varför inte pröva en mobilfri vecka i skolan? I klassrummet fanns inga invändningar när idén presenterades i fredags. Då passade även Mats Rylander på att visa eleverna det sista avsnittet av julkalendern och slängde in uppgiften att eleverna både skulle vara skärmlösa men också skulle skriva en dagbok varje dag under den mobilfria veckan.

– Som vuxen ser jag elever i skolan titta ner i sina skärmar i stället för att göra saker tillsammans. Man snapchatar och spelar bara för man tycker att man inte har något annat bättre för sig.

Vad hoppas du på att uppgiften ger?

– Att de upptäcker att det är trevligare att göra saker tillsammans istället. Och då får vi även se, efter den här veckan, vad som händer med oss som grupp?

För veckans mobilförbud gäller även läraren Mats Rylander som har lovat lägga ifrån sig mobilen.

– Och hittills, efter halva första dagen, så har det åtminstone gått bra, säger han.

Mer läsning

Annons