Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De gestaltar byhistoria

/
  • Ensemblen har lagt stor möda på kostymerna.
  • Pjäsen Gustav Vasa i Svärdsjö engagerar ortsinvånare i alla åldrar.
  • Värmen till trots hade producenten Mikael Källman flyt under repetitionerna.
  • Trond Nerhagen och Albin Östberg hamnade i pjäsen tack vare Albins stora historieintresse.
  • Anna Dalström, Alexandra Fransson och Angelica Fransson har intensiva dagar med repetitioner framför sig.

Snart kommer Gustav Vasa till Svärdsjö igen. Om än i 18-årige Martin Anderssons gestalt. Teaterpjäsen Gustav Vasa i Svärdsjö går nu in på sitt andra år - med delvis nyskrivet material.

Annons

Replikerna sitter nästan perfekt och kostymen likaså. I helgen repeterade Kråkan kultur- och teaterförening på Svärdsjö bygdegård. Om drygt en vecka är det nämligen premiär för deras bygdespel Gustav Vasa i Svärdsjö. Handlingen kretsar runt den blivande kungens äventyr i Dalarna och särskilt de som utspelade sig runt Svärdsjö. Ensemblen består av Svärdsjöbor i sju till 82-årsåldern. Många av dem spelade också förra i förra årets upplaga.

– Vi vill lyfta den historiska beskrivningen och ge publiken ett sammanhang i berättelserna. Sedan vill vi också visa vad amatörsällskap inom teater kan göra, säger Sören Jonsson i teaterföreningen.

Till årets föreställningar har regissören och manusförfattaren Theresia Holmstedt Jensen arbetat om manuset en del.

– En del saker blev lite svårförstådda förra året men nu har är manuset förtydligat utan att tappa den konstnärliga upplevelsen, säger hon och fortsätter:

– Det är roligt att se ensemblen. De visar att teater inte bara handlar om talang, utan att det är ett hantverk. Många har utvecklats sedan förra året.

Mer läsning

Annons