Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya avsnitt av "Unika rum"

Udda platser och kreativa lösningar att bli inspirerad av!

Salig blandning i feministkollektivet, och reglerna är inte så farliga

De är chill, och feminister.
I den delade lägenheten slipper de känna sig ensamma, relationer räddas av diskmaskinen och den stängda dörren respekteras.
Reglerna för det lilla kollektivet är "inte så farliga", och trots olika stilar samsas tre unga kvinnor – inspireras av varandra och låter inredningen växa fram.

Annons

Sommaren 2015 hittade Sofie Eriksson lägenheten i Falun. Den är på 110 kvadrat med tre sovrum, ett rymligt kök och dito vardagsrum med utsikt från tredje våningen mot järnvägen och sjön Tisken.

TV Kika in i feministkollektivet:

Fyran var för stor för Sofie ensam, men ett par SSU-kompisar sökte också boende, så de blev tre som flyttade in. I de egna sovrummen inredde alla efter behag, och i de gemensamma utrymmena kom de överens.

– Fast jag var lite i underläge från början. Jag vet vad jag gillar, men är inte så bra på att planera inredning. Och så var jag borta en hel del. Det var tur att de andratog tag i det, annars hade det aldrig blivit så här fint. Men en kul grej: En gång när jag kom hem hade de andra två satt upp hyllorna i vardagsrummet, och en annan gång hade de tagit bort luckorna i köket, berättar Sofie Eriksson.

Nu har dock "roomisarna" Amanda och Lisen flyttat vidare, och Sonya och Ditte fått varsitt rum.

Det luckfria i köket var Sofie Eriksson skeptisk till från början, men nu tycker hon det är snyggt att se porslinet. Sonyas Iittala-koppar, Dittes rundmagade prickiga muggar och Sofies Mumin-dito samsas på hyllorna, precis som de unga kvinnorna i kollektivet.

I feministkollektivet samsas de, och på de luckfria kökshyllorna visas olika koppsmaker upp.

– Köket och vardagsrummet är rymliga. Vi är aldrig på varandra. Det är så skönt att inte behöva känna sig ensam, och vi kan ju alltid gå in på våra rum om vi vill vara själva, säger Ditte Ardesjö Norman som är sist in i lägenheten.

Ditte taggades av sin syster i en facebook-förfrågan som Sofie lagt ut om "världens mysigaste kollektiv". Kemin stämde när de träffades och hon flyttade in den 1 februari.

De tre samborna har haft ett middagsmöte om vilka riktlinjer som ska gälla. Det "inte så farliga" reglerna sitter på ytterdörren, bredvid titthålet – och handlar om att fråga innan man lånar mat, om gemensamt diskmedel och toapapper, om stängd dörr som betyder egen tid...

Sofie gillar att brodera och har gjort flera slagkraftiga bonader till kollektivet. Som den informativa bonaden med kollektivets lösenord till wifi.

– Egentligen är det ganska självklara saker, säger Sofie Eriksson. Det är hon som har hyreskontraktet, och de andra har skrivit på Hyresgästföreningens standardregler för inneboende. Det är trots allt bra att veta vad som gäller.

Feministkollektivet kallar de sig, helt enkelt för att de alla kämpar för jämställdhet.

– Vi är nog ganska chill också, det är därför det funkar så bra, det är lugnt och skönt och fritt, säger Sofie Eriksson som tycker att sällskapet hjälper henne att hålla ordning på vardagen.

Blocketfynd, ärvt och köpt från kompisar – de boende i kollektivet inspireras av varandra och låter inredningen växa fram.

– Jag mår dåligt av ensamhet och tappar rutiner direkt om jag är själv, men när de andra äter eller går och lägger sig så hänger jag på. Vi är ju flockdjur.

– Jo, och att gå och träna smittar också av sig, och matvanor – de anda är vegetarianer, och i omgångar har jag ätit mindre kött sedan jag flyttade hit, säger Ditte Ardesjö Norman.

Städning är en pågående diskussion i många förhållanden, men inte för feministtrion.

– I början hade vi städregler, ett rullande schema för hur vi skulle turas om med badrum, kök och golv, men det blev bara krångligt. Nu går det av sig själv, säger Sofie som gärna skrubbar ur badrummet, men helst slipper dammsugningen. Den har dock Ditte inget emot. Liksom Sonya städar hon gärna köket, frostar av frysen och rensar kylskåpet.

Inredningen i vardagsrummet är en gemensam mix. Tavelväggen fylls på allt eftersom de boendes favoriter.

– Den har växt fram, säger Sofie Eriksson.

Korsstygnsbroderi funkar bra för politiska budskap.

Sofforna i vardagsrummet köpte hon och Lisen en var på Blocket, de funkar som extrasängar när folk ska övernatta. Den orientaliska mattan var också Lisens, men Sofie köpte loss inredningen när kompisen skulle flytta.

I hyllorna blandas böcker och prydnadssaker. Sofies har en nördavdelning med Star Trek-serierna och -filmerna, snygga rymdskepp och figurer från andra planeter. Ditte har en del böcker, men hon har inte hunnit breda ut sig så mycket än.

I de egna rummen syns förstås personlig smak och intressen.

Sofie har det största rummet - hon har fast jobb och råd att betala lite mer i hyra. Under vintern har hon haft en mörkare inredning med varma orientaliska mönster i sitt rum, men nu till våren var det dags för nytänk, det guld-blåa överkastet är utbytt mot ljusare nyanser, liksom den persiska mattan.

Under vintern har Sofie haft mörkt och mönstrat i sitt rum, nu till våren har hon valt ljusare överkast och kuddar på sängen.

Intresset för politik, Star Trek och insekter syns, och i broderfåtöljen brukar Sofie sitta och handarbeta. Tavlor broderade med korsstygn finns det flera av i lägenheten, med allt från tänkeord och slagord, till inloggning och lösenord för wi-fi.

En favorit är isdrottningen som Margareta Persson gjort.

– Hon vaktar mig om nätterna. Varje år runt påsk brukar familjen åka och se utställningen på Högbo bruk i Sandviken. Jag har alltid gillat hennes grejor. och när jag fick jobb och lön så kunde jag köpa den här, säger Sofie Eriksson.

Ditte har nyss flyttat in och inte riktigt kommit i ordning. Hon har gått estetlinjen på gymnasiet och en ettårigt konstutbildning på Fornby folkhögskola, och funderar på att bli bildlärare. Hon målar en hel del, men har bara hunnit få upp en av sina tavlor på väggen.

– Jag gillar mönster, säger Ditte, och det syns både på tavlorna och mattorna hon har valt.

Ditte Ardesjö Norman är nyinflyttad i kollektivet.

En fin målning i tusch står lutad mot väggen, den tog en dag att göra och föräldrahemmet blev en garderobsdörr fattigare när hon flyttade.

Men det måste väl finnas nackdelar med att bo i kollektiv?

Tja, möjligen att det kan bli kö till toan.

– Men vi har sällan samma tider om mornarna, säger Ditte Ardesjö Norman.

I broderifåtäljen sitter Sofie och broderar om kvällarna

FAKTA

Sofie Eriksson som kommer från Sandviken.

Hon är 24 år och arbetar som politisk sekreterare för socialdemokraterna i landstinget.

Gillar att brodera, skriva, spela piano och sjunga.

Ditte Ardesjö Norman kommer från Falun.

Hon är 20 år och jobbar som omsorgsassistent på Dala omsorg, och som barnpassare på Må bättre. Kom till kollektivet via en efterlysning på facebook.

Gillar att måla, mest i akryl och tusch, har gått estetprogrammet på gymnasiet och ettårig konstkurs på Fornby folkhögskolan. Sjunger, spelar gitarr och piano.

När Pralin kom på besök var Sonya från finska Vasa tredje part i kollektivet, men nyss fick hon jobb i Stockholm, så nu annonseras ett rum ut på Blocket och facebook.

Mjuksoffan som går att sova i, och

Mer läsning

Nya avsnitt av "Hemma hos"

Inspireras av planlösningar, inredning och färgval!