Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya avsnitt av "Unika rum"

Udda platser och kreativa lösningar att bli inspirerad av!

Så varvar PT-Fia ner i sitt semesterparadis

Semestern är slut. Många rivstartar genast och lägger in en hög växel.
Men det gäller att lära sig bromsa redan i starten, annars finns risken att du kör in i väggen.
– Vi är så duktiga på att pusha oss själva framåt. Det är viktigt att stanna upp och reflektera, säger Sofia Ståhl som själv kraschat och blivit sjuk.

Annons

Hon är hälsoprofil under namnet PT-Fia, förkortningen står för personlig tränare. Sofia har en blogg, en youtube-kanal, en nystartad podcast, skriver böcker och föreläser.

En kvinna som har fullt upp?

Jajamensan!

Ändå är Sofia Ståhls viktigaste budskap att vi måste stanna upp och andas, ta det lite varligt och inte dras med i prestationshetsen.

– Vi sätter upp så många regler och krav för oss själva. Men har vi inte välmåendet så har vi inte mycket till liv... Det är okej att sitta här i lugn och ro och njuta av mammas kärleksmums. Sedan kanske jag tränar lite i trädgården, säger hon.

LÄS MER: Kika in i snowboardstjärnan Maria Dees ateljé och hem i husvagnen

Vi sitter utanför familjens sommarstuga utanför Garpenberg, med badplatsen bortanför kohagen, grusvägen och festladan. Här kopplar Sofia Ståhl av, minst två veckor varje sommar.

Hon är ung, men har hunnit med mycket. Efter en tid som aupair i USA jobbade hon barista i Oslo där hon träffade Kim och hängde med honom till Stockholm där hon utbildade sig till personlig tränare och började jobba på ett gym. Hon startade PT-online, bloggade, skrev i tidningar och tränade med storbloggaren Blondinbella.

Ladan på gården funkar fint som festlokal.

Redan då hjälpte hon andra träna lagom, att öva sig att sätta gränser.

– Men det är svårt att bromsa sig själv, det blev för mycket, säger Sofia Ståhl och visar med kupade händer hur hon fick stora skygglappar, blev tunnelseende.

För att göra en lång historia kort: Hon svimmade på gymmet när hon jobbade. Det enda hon tänkte efter det var "check, nu har jag gått in i väggen".

Hon fortsatte dock i samma tempo. Nästa varningstecken var att magen började krångla, Sofia blev laktosintolerant vilket i hennes fall var stressrelaterat. När sambon Kim sedan for utomlands en period blev det fritt fram att jobba hur mycket som helst.

LÄS MER: Catta Gunnarsson gör yoga på surfbrädan

Hon fick svårt att andas, klåda, panikångest och checkade av alla symtom för utmattningssyndrom och depression. Det slutade med att 24-åringen kollapsade på badrumsgolvet, Lyckligtvis hade Kim just kommit hem till Sverige igen. Han kunde och sätta stopp när Sofia trots sjukintyg tyckte att hon måste jobba klart med inbokade kunder.

– Jag var som i ett maniskt tillstånd, Kim bokade av kunderna och bäddade ner mig, säger Sofia som blev sjukskriven i ett år.

– Det är en vidrig, ångestfull process att gå igenom, men sedan ett par år har jag mått bra.

Numera sätter Sofia Ståhl gränser. Hon tänker efter innan hon säger ja, och har lärt sig att säga nej. Sofia vet att om hon tar på sig för mycket så får det konsekvenser, hon testar sig fram, försöker lära sig att det inte är hela världen om allt inte blir gjort genast. Det krävs ständig övning.

Nu har Sofia startat en ny podcast tillsammans med samtalsterapeuten Anna Cederstam Krantz. Den heter Omänskligt och syftar på hur det ofta är i dagens samhälle.

– Alla vittnar om prestationsångest – krav på jobbet och hemma, dessutom ska vi vara snygga och vara vältränade. Ipodden går vi rakt på sakinom ämnen som hälsa, psykisk ohälsa, självkänsla, stress, vardag och balans.

– Gröna smoothisar är bara strösslet på ytan, hälsa handlar om så mycket mer.

Ett avsnitt har till exempel rubriken "Jag är aldrig arg - om ilska och konflikträdsla".

– Jag jobbar själv med det. Vi ska vara så glada, snälla och trevliga. Men vi mår inte bra av att bita ihop, det är okej att släppa fram ilskan, också, säger Sofia Ståhl.

Hälsosam höst – tystnad, listor och dans framför tv:n

Det gäller att må bra i vardagen – här är några av Sofias bästa tips för en hälsosam höst.

1. Många rivstartar efter sommarens ledigheter, tar tag i det där med bantning och träning, börjar med LCHF-diet eller gymmar fem kvällar i veckan. Ofta gör vi så här, trots att vi vet att det inte funkat tidigare. Ett grundtips är att pröva att göra något annorlunda, med välmåendet i fokus. Vad? Det får du tänka ut själv, och testa.

2. Träning behöver inte vara så regelstyrd, typ tre dagar i veckan enligt ett bestämt schema på gymmet. Det blir en stressfaktor när du inte hinner. Du kan träna utan att byta om: Leka med barnen, öva att stå på händer på gården, dansa framför tv:n...

3. Öva dig i att säga nej. Vi vill så gärna vara omtyckta och duktiga, så om någon bjuder in till något så svarar vi ofta ja, utan att tänka efter. Gör inte det, be att få återkomma och kolla med dig själv och kalendern om du har tid.

4. Vi är så översköljda med ljud hela dagen, tv eller musik i bakgrunden, prat i öppet kontorslandskap på jobbet.... Försök skapa tystnad, åtminstone en liten stund varje dag i vardagen. Sätt inte på radion genast när du kommer hem, eller ta en promenad utan musik i öronen.

4. Kommunicera med din kropp när du äter, känn efter när du är hungrig och när du är mätt. Lyssna in dina behov i stället för att sätta upp regler. I stället för sockerförbud kan du till exempel lägga till något hälsosamt till måltiderna.

5. Försök hålla stressen på en armlängds avstånd, försök hantera uppgifter praktiskt, realistiskt, utan att vara känslostyrd. Att ha mycket att göra kan vara okej om du vet att du hinner. Ofta är det bra att göra listor och planera, så att du har koll. Planera dag för dag, och vecka för vecka. Är det något som ska vara klart om två veckor kan du lägga det en vecka fram. Det suger energi om det dyker upp i kalendern varje dag.

Fokusera på uppgiften, inte på stressen. Många pratar så mycket om att de är stressade att det tar all kraft, och inget blir gjort.

Kom ihåg att det sällan handlar om liv och död.

Ledig känsla när asfalten blir grusväg

Att bara vara, att njuta av det vackra och vilsamma – att umgås med familjen, tassa omkring i raggsockor eller gassa i solen på altanen.

Det är sommar för Sofia Ståhl, som visar runt i sitt sommarparadis, den som vill höra henne berätta kan gå in på dt.se och klicka sig fram till Bostadspuls.

Det är välgörande att bromsa i vardagen, men för Sofia Ståhl är det också viktigt att gå ner i varv under semestern. Och då är det inte det nya fräna semestermålet som gäller, utan föräldrarnas stuga i Hummelbo ett par mil från Hedemora.

– Syrran och jag måste vara här minst två veckor, annars känns det inte som någon riktig sommar, säger Sofia Ståhl.

Pappa Lasse är uppvuxen i gården intill. Han och mamma Anette brukar öppna huset någon gång i maj, och stänger i september. Kanske ska de rusta huset för framtida pensionärstillvaro, men tills vidare är det lillstugan som gäller om familjen vill åka hit på vintern.

Känslan av ledighet börjar redan när asfalten tar slut och grusvägen tar vid.

Här i Hummelbo hakar hon av stängslet till kohagen för att komma ner till badplatsen, sitter på altanen och pratar, spelar Alfapet, kvalitetssäkrar mammas kärleksmums genom att testa, går en skogpromenad varje morgon innan frukost, njuter av solnedgången vid sjön, och av tystnaden.

– Här vill jag bara vara, säger hon.

Ny podd och boksläpp i USA

Sofia Ståhl är 29 år, uppvuxen i Hedemora, bor i Stockholm.

Familj: Gifte sig med Kim i Stjärnsund i augusti 2016. Gravid med första barnet som väntas komma i början av oktober. Mamma, pappa, fyra syskon.

Gör: Sedan 2011 driver Sofia eget företag med uppdrag inom hälsa, livsstil och träning. Föreläser, bloggar, skriver och verkar i media. Träningsprofil i tidningen Amelia.

Böcker: Har skrivit PT-Fias tio i topp och Trappträning, den senare släpps i USA nästa vår.

Poddar: Skapade och programledde två säsonger av podcasten Ofiltrerat , nu aktuell med podcasten Omänskligt , tillsammans med tillsammans med samtalsterapeuten Anna Cederstam Krantz.

Blogg PT-Fia.se och instagram: @ptfia

Mer läsning

Nya avsnitt av "Hemma hos"

Inspireras av planlösningar, inredning och färgval!