Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inkräktare greps vid äventyrsgruva

/
  • Ävertyrsgruvan i Tuna Hästberg är med sina milslånga gruvgångar med kristallklart vatten ett mycket populärt mål för dykare från hela Europa.
  • Det var genom den här luckan och trappan ned till 80-metersnivån som de båda inkräktarna tog sig in i Äventyrsgruvan sent på tisdagskvällen.

De senaste årens många stölder och skadegörelser har lett till att Äventyrsgruvan i Tuna Hästberg nu sedan några månader är ordentligt larmad. Att larmet fungerar som det ska visade sig också sent på tisdagskvällen. Två personer kunde gripas sedan de klättrat över flera låsta grindar och tagit sig ned i gruvan.

Annons

Det var vid 23-tiden som inbrottslarmet från Äventyrsgruvan kom till Securitas. Platsen är ett välkänt centrum för äventyrare och dykare från hela Europa med sina mängder av både torrlagda och vattenfyllda gruvgångar att upptäcka.

– Även vi fick besked om att personer befann sig innanför det inhägnade området och var på väg ner i gruvan, berättar Daniel Karlsson, verksamhetsansvarig för Äventyrsgruvan.

Personal som bor i närheten var snabbt på plats och kunde blockera vägen ut från området i väntan på att polis skulle hinna anlända.

Där kunde de också konstatera att personerna tagit sig över dubbla stängsel och vidare in i gruvan där de tagit trappan som leder 80 meter ned under jord.

– Jag gick ned i gruvan för att leta efter inkräktarna, berättar Daniel som aldrig tvekade över att ge sig in i gruvan.

– Nej nej, det är min hemmaplan så där kände jag att jag hade övertaget, säger han.

Cirka 500 meter in i de mörka gruvgångarna hittade han också på de båda, en man och en kvinna.

– De var nog inte ute efter att stjäla utan tyckte nog mest att det var spännande för att det var förbjudet, säger Daniel.

Med de båda framför sig började klättringen upp till marknivå dit en hundpatrull från polisen då just anlänt.

– Båda fick legitimera sig förhördes av polisen direkt på platsen. Det var tydligen inte heller första gången som de olovligen varit nere i gruvan, säger Daniel Karlsson.

En anmälan upprättades om olaga intrång innan de två, hemmahörande i Borlänge och i åldrar mellan 20 och 30 år, fick gå.Om anmälan nu leder till åtal återstår att se.

Daniel Karlsson hoppas att alla har förståelse för att gruvan numera är ett stängt område och att föreningen därför också måste agera därefter.

– Tidigare har folk kunnat komma och gå lite som de ville men stölder och skadegörelse har gjort att vi tvingats hålla området både låst och larmat, säger han.

För de som är intresserade rekommenderar han nu istället alla att besöka de guidade turer som föreningen anordnar under dagtid.

– Ja, det är verkligen värt ett besök. Gruvan är fantastisk med drygt 20 kilometer tunnlar och stora salar där det ibland är upp till 80 meter högt i tak, säger Daniel Karlsson.

Mer läsning

Annons