Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hunden Hutch tagen för varg - blev skjuten

/

På juldagens eftermiddag smet hunden Hutch från sin tillfälliga matte i Malung. Sedan kom han inte tillbaka. Anledningen var att en person trott att han var en varg och därför skjutit ihjäl honom.

Annons

När DT når Lotta Sandin, som är mamma till Hutchs ägare Frida, låter hon nedstämd.

– Vi är chockade och förtvivlade allihop. Min dotter är helt förstörd.

Hutch var hos några bekanta till Frida över jullovet, men på juldagens eftermiddag smet han alltså iväg. När de bekanta letade efter honom mötte de efter ett tag en person som förklarade att han skjutit hunden när den passerade hans tomt. I polisanmälan förklarar skytten handlingen med att "det var ett misstag" och att han "trodde det var en varg".

– Vi har haft problem med rovdjur här. Björn, lo och varg som lemlästat våra djur. Jag beklagar djupt det som hänt. Mer vill jag inte säga, säger han till Aftonbladet.

Enligt Lotta Sandin påstår skytten att han handlade i nödvärn, och att han övervägde noga med sig själv innan han sköt.

– Man känner ilska. Och man förundras över hur lättvindigt någon tar fram vapnet och skjuter. Hutch bara passerade, han skulle aldrig bry sig om att attackera tamdjur eller liknande. Vi vet att personen som sköt också är chockad, och det har vi förståelse för. Men man måste tänka sig för, säger hon.

Efter överenskommelse körde sedan skytten ner Hutch till Bandhagen i Stockholm där Frida bor, så att hon skulle kunna ge honom ett värdigt farväl.

Lotta Sandin säger att Hutch var en speciell hund som gjort avtryck. Förutom att ha tävlat och vunnit priser så var han populär bland folk på stan och hade en egen facebooksida. Från början var Hutch en gatuhund från Cypern som familjen sedan tog hem till Sverige för sex år sedan.

– Det är så himla mycket jobb bakom den här hunden. Så mycket har hänt sedan den dagen han landade på Arlanda.
Förundersökningsledare Lena Kruse säger att polisen nu ska prata med de inblandade personerna och reda ut exakt vad som hänt. Brottet rubriceras som skadegörelse, eftersom hundar juridiskt klassas som egendom.

Hade det varit en varg hade skytten kunnat göra sig skyldig till grovt jaktbrott, vilket kan ge fängelse. Jaktlagens 28:e paragraf ger bara rätten att döda varg om ett angrepp mot tamdjur sker eller om det finns skälig anledning att befara ett, och det inte finns något annat sätt att avbryta angreppet.

Mer läsning

Annons