Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fängelsestraff för brutal misshandel

En 25-årig man från Norberg dömdes på onsdagen till ett år och tre månaders fängelse för en grov misshandel.
Han ska dessutom betala skadestånd till de två offren, drygt 57 000 kronor till det ena och drygt 16 000 till det andra misshandelsoffret.

Annons

25-åringen har nekat till brott, erkänner bara att han delat ut ett knytnävsslag, men att detta skett i nödvärn.

Berättelserna om vad som skedde på Marcus-torget i Avesta en novembernatt förra året skiljer sig rejält hos de inblandade och de vittnen som fanns på plats. Ett par vittnen har dock utan att tveka pekat ut 25-åringen som mest aktiv i misshandeln mot de två männen. Detta, tillsammans med offrens berättelse ligger till grund för Falu tingsrätts fällande dom.

Minst en ytterligare person var delaktig i misshandeln, men det är bara 25-åringen som kunnat ställas inför rätta. Tingsrätten bedömer misshandeln som särskilt hänsynslös. Flera kraftiga sparkar delades ut mot offrens huvuden och kroppar när de låg hjälplösa på marken.

I det ena fallet ledde misshandeln till blödningar i hjärnan och sjukskrivning i tre månader. Mannen har problem med lukt och smaksinnet, vilket troligtvis beror på misshandeln.

Vad som låg bakom misshandeln är osäkert. Den ena målsägaren berättade att han försökte hindra 25-åringen att trakassera en kvinna, den andra försökte gå emellan. 25-åringen berättade att det var han som blev överfallen efter det att han först blivit trakasserad med rasistiska tillmälen.

"…även om någon form av våld utövats från någon målsägande i ett tidigare skede hade rätten att freda sig mot sådant våld bortfallit sedan målsägandena hamnat försvarslösa på marken", konstaterar dock tingsrätten i sin dom.

Vidare heter det: "Det finns inget i utredningen som tyder på att målsägandena på något relevant sätt provocerat NN i sådan mån att det skulle inverka mildrande på rubriceringen av gärningen."

Mer läsning

Annons