Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Det var en olycklig slump att de möttes"

Annons

Falu tingsrätt fick låna Uppsala tingsrätts lokaler när häktningsförhandlingarna i går hölls mot den mordmisstänkte 21-åringen från Långshyttan.

Efter att förhandlingarna avslutats bakom stängda dörrar häktades 21-åringen, på sannolika skäl misstänkt för mord. Det beslutades att 21-åringen ska genomgå en mindre psykiatrisk undersökning, en så kallad paragraf sju-undersökning.

Vice chefsåklagare Catharina Wikner har nu fyra veckor på sig att slutföra utredningen, men det är tveksamt om åtal kan väckas redan den 3 september. En mängd tekniska bevis har skickats till Statens kriminaltekniska laboratorium för analys, och provsvar kan dröja. Dödsorsaken är ännu inte fastställd.

- Jag har bara fått preliminära, muntliga uppgifter. Det var väldigt omfattande skador men man kan inte dra någon slutsats om dödsorsaken än, säger Wikner.

21-åringen har i förhör lämnat sin version av händelseförloppet. Det ska ha börjat med en ordväxling mellan honom och Grape, som 21-åringen menar att han inte känt igen. 21-åringen knuffade till Grape, som då ska ha höjt rösten, varpå 21-åringen svarade med slag och sparkar.

- Han slår med knytnävar och sparkar sedan mot huvudet när mannen ligger ner. Han vet inte då att det är en polisman. Det är mörkt ute och Grape har en jeansjacka på sig, säger advokat Per Borgblad.

Borgblad menar att det inte finns något uppsåt i hans klients gärning. Att det skulle finnas något hämndmotiv förnekas.

- Det var en mycket olycklig slump att de möttes vid det här tillfället, säger Per Borgblad.

Enligt Borgblad säger 21-åringen att han känner till att det fanns en polis i Hedemora med namnet Ulf Grape, och han menar att han kunde ha känt igen honom om han burit polisuniform. Några tidigare kontroverser eller kontakter dem emellan känner advokaten inte till.

- Jag är glad och lättad över att det inträffade inte ska ha haft med Grapes yrke att göra. Det är viktigt både för de anhöriga och samhället i stort att en sådan här händelse får en förklaring, säger Per Borgblad.

KARIN WALLÉN

Mer läsning

Annons