Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tre ton kött omhändertogs och ska destrueras: "Inte säkert att konsumera"

Över tre ton matvaror – nästan uteslutande kött – har omhändertagits och ska destrueras.
Miljö- och byggnadsförvaltningen i Gagnef konstaterar i sitt beslut att det inte går att belägga att livsmedlen är säkra att konsumera eftersom de förvarats i en anläggning som inte registrerats och där offentlig kontroll saknats.
– Det skulle ändå destrueras, säger ägaren.

Annons

Förpackningar med kycklingköttbullar fanns bland deomhändertagna livsmedlen.

I slutet av maj upptäckte miljö- och byggförvaltningen i Gagnef att två stora fryscontainrar var uppställda i en lokal som tidigare använts för annan företagsverksamhet.

– Livsmedelsverksamheten var inte registrerad, heter det i förvaltningens beslut.

Dagen efter upptäckten fick förvaltningen kontakt med en representant för det företag som kunde kopplas samman med lokalen och containrarna. Företaget bedriver försäljningsverksamhet i en grannkommun.

– Representanten uppgav att fryscontainrarna var tomma och hade inte möjlighet att låta miljö- och byggförvaltningen få tillträde, heter det i förvaltningens underlag till destruktionsbeslut.

Men när personal från förvaltningen samma dag kom till lokalen var frysaggregaten avstängda och livsmedelsföretaget i färd med att lasta ut livsmedel från en av containrarna och in i en täckt släpvagn.

Den andra fryscontainern var tom.

Livsmedelsföretaget uppgav att kött som saknade märkning skulle slängas och att verksamheten skulle upphöra i månadsskiftet maj-juni.

– Under ärendets gång lämnade företagets representant motstridiga uppgifter om varifrån livsmedlen kom och hur företaget hade tänkt göra sig av med köttet som saknade märkning, heter det i beslutet.

Miljö- och byggförvaltningen lämnade ett muntligt beslut om omhändertagande av de livsmedel som fanns på platsen.

Bland de livsmedel som omhändertogs fanns följande:

Ungefär 100 20-kiloslådor och -backar med omärkt kött.

Ett 20-tal tiokiloskartonger med kycklingben.

Fyra 18-kiloskartonger med skivad lammstek.

Fem 16-kiloskartonger med lammgrytbitar.

24 åttakiloskartonger med kycklingköttbullar.

Förvaltningens handläggare redovisade också vilka iakttagelser och bedömningar som låg till grund för beslutet att omhänderta och destruera varorna. Därefter har handläggare informerat företaget skälen till och om de lagar och regler som ligger till grund för beslutet.

Livsmedelsföretaget har fått möjligheter att lämna synpunkter och kan också överklaga beslutet.

– Det är oklart hur länge livsmedlen förvarat utan kyla samt under vilka förhållanden livsmedlen hanterats, transporterats och förvarats i övrigt, konstaterar förvaltningen som beslutat att alla livsmedel ska destrueras.

Förvaltningen ombesörjer destruktionen, som sker på livsmedelsföretagets bekostnad.

Beslutet kan överklagas, men gäller med omedelbar verkan även om det överklagas.

Förvaltningen har också gjort en polisanmälan.

– Jag hyrde containern för att samla kött som blivit för gammalt och inte längre var säljbart. Av bland annat miljöskäl ville jag samla livsmedlen inför transporten till en destruktionsanläggning. Jag kommer ändå att överklaga förvaltningens beslut och självklart också neka till brott. Jag har alla papper i ordning och känner mig nu illa behandlad, säger ägaren i en kommentar.

Här kan du läsa mer om Gagnef

Mer läsning

Annons