Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Zeke gnagde av sitt eget ben

Efter 12 dygn lyckades Zeke gnaga av sig tassen och med sina sista krafter kämpa sig hem.
Mager och blödande på tre ben och med stympad svans väckte han husse Raimo Mikkola mitt i natten.

- Först blev jag glad att se honom, sedan kom chocken. Jag trodde han blivit torterad, men förstod snart att han måste ha fastnat i någon sorts fälla, säger Zekes husse Raimo Mikkola.

Det syntes att han kämpat länge för att komma loss, då det kom färskt blod ur såret på ena stället samtidigt som det börjat ruttna och skinnet lossna på ett annat.

- Zeke hade bara varit hos oss någon månad, och jag kunde inte låta honom dö när han använt sina sisa krafter för att ta sig hem. Så jag måste ge honom en chans och låta operera honom, förklarar husse Raimo.

Det är först hos Raimo och hans fru som Zeke fått ett eget hem efter att ha varit katthemskatt i ett och ett halvt år. Dessförinnan hade han gått ensam i Berg och bott under en lada.

Till Raimo i Koppslahyttan fick Zeke flytta för någon månad sedan, då familjen förlorat sin gamla katt. Till en början hölls han inne, men fick snart börja gå ut på gården och på upptäcktsfärd.

- Flera gånger hann vi hämta ner honom från taket sedan han klättrat upp, och det märktes att han trivdes med sitt nya fria liv med egen gård, konstaterar husse Raimo.

Men en dag var Zeke spårlöst borta. Husse Raimo letade förtvivlat, satte upp lappar i affärer och lade lappar i alla brevlådor i området. Tips på att Zeke setts fick han också men utan resultat.

- Mesta tiden av de 12 dygn han var borta måste han ha suttit fast och försökt gnaga sig loss. För han var bara en skugga av sig själv och vägde nästan ingenting när han dök upp i mörkret, fortsätter husse Raimo.

Nu är Zeke hemma igen efter operationen på Falu Djursjukhus. Där har veterinären amputerat ena frambenet ända upp till skulderbladet och även kapat svansen ytterligare en bit för att undvika infektion

- Det ser bra ut så här långt och Zeke har börjat äta själv. Men han behöver tid på sig att omfördela och bygga upp musklerna, förklarar Husse Raimo.

Katter är väldigt duktiga på det, och då Zeke bara är tre-fyra år hyser veterinären goda förhoppningar om att han ska få ett fortsatt värdigt liv om än på tre ben.

- Men i skogen ligger en tass och svansstump, och jag skulle vilja veta var och vad som hänt. Ingen laglig fälla som kan orsaka Zekes skador, men finns det en olaglig kan det finns fler, slutar Raimo som vill berätta för att varna andra kattägare.