Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Yvonne tänker i smaker

Hon är själv barnsligt förtjust i körsbär, skuggmoreller och krikon. Bär som ger lite syrligt och beskt motstånd. Hon gillar att leka med smaker och att hitta nya oväntade kombinationer. Syltmakerskan Yvonne Björ på Björgården delar dessutom gärna med sig av både tips och inspiration till ett lyckat syltkok!

Huset blev klart i april ifjol. Det är en rejäl stuga som ligger hemma på gården och som rymmer en liten konferensdel, en extra lägenhet och det viktigaste av allt – ett "riktigt" kök där Yvonne Björ faktiskt får plats att jobba.

– Det har varit en långresa hit, säger Yvonne och bjuder oss att kliva in. Hon har så klart bullat upp med mängder av burkar så att vi ska få provsmaka, där finns sommarens alla favoriter - rabarber, jordgubbar och svartvinbär - ofta smaksatta med en twist. Hon gillar örtkryddor och tycker att en liten touch alkohol kan skapa magi:

– Det händer ju grejer när man jobbar med sprit, det lyfter bärsmakerna och ger karaktär.

När Pralin kommer på besök håller hon som bäst på att koka en rönnbergs- och äppelgelé i en koppargryta (se recept på nästa uppslag). Koppar leder värme och själva formen på grytan gör att värmen fördelar sig jämt.

– Nu är det snart klart, jag ser bubblorna, 106 grader vill jag upp till. 105-106 grader för gelé för att få den lite fastare, och 104-105 för sylt.

Kort koktid i kombination med socker är nyckeln till framgång. Yvonne använder inte industriellt framställd pektin eller konserveringsmedel, i stället gör hon mindre satser där frukten och bärens eget pektin tas tillvara:

– Det är en stark drivkraft för mig att inte använda tillsatser och socker är både konserverade och konsistensgivande.

Hon skummar gelén för att få en klar och fin gelé. Sedan häller upp den heta bärsaften i rena och varma burkar. Burkar kan hon återvinna men aldrig locken, de har nämligen en gummipackning som bidrar till att de sluter riktigt tätt:

– Så fort jag har satt på locken så vänder jag upp och ner på dem för att det ska bli vakuum.

Det är nu sju-åtta år sedan som Yvonne bestämde sig för att bli syltmakerska, till en början på halvtid. Hon drog i gång i familjens vanliga kök och i dag skrattar hon gott åt minnet av hur hon då kryssade fram över köksgolvet mellan lådor fullpackade med glögg under en intensiv jobbperiod.

– Det här är ett sätt för mig att utveckla ett intresse för mat och för smak. Jag har alltid lagat mat och gillat att experimentera, säger hon.

Hon är med i ett nätverk, "Äkta sylt", med totalt 16 stycken syltmakare som är spridda i landet från Kalmar i söder till Yvonne längst i norr. Målet är att lyfta hantverket och att få en plattform där de kan mötas och tillsammans förkovra sig.

– Det har gett mig kollegor, säger hon.

När hon drog i gång var det dåligt med "bra" produkter på marknaden men sedan dess har intresset för ekologiskt, närodlat och "hemgjort" exploderat. Det småskaliga passar Yvonne bra, hon gillar att varje sats hon gör är unik:

– Jag skulle nog tröttna om jag var tvungen att göra storkok med 2000 burkar.

Hon gillar utmaningen att hitta kombinationer som gifter sig med varandra.

– Jag kan tänka i smaker, det har jag kunnat sedan jag var liten, sedan får jag så klart labba för att hitta rätt avvägning. Ibland blir det så klart katastrofer men många gånger handlar det om att hitta balansen mellan för mycket och för lite, säger hon och fortsätter:

– Ta lavendel, till exempel, det ger en mjuk somrig känsla men om du får för mycket smakar det i stället tvål och får du till exempel för mycket mynta i så associerar du det till tandkräm.

Klicka för att komma till receptarkivet: