Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ytterligare en Röhn-solist i lyckat samarbete med Dof

Samarbetet mellan Dalarnas Orkesterförening i familjen Röhn fortsätter att leda till högkvalitatativa solistframträdanden – Daniel Röhns konserter med solokonserter av Paganini och Beethoven 2001 och 2006, liksom Andreas Röhn med Tjajkovskij – hör till DOF:s milstolpar efter millennieskiftet.

Anja Röhns spel präglas inte av samma förtärande expressivitet som brodern Daniels, anslaget är mer inåtvänt, som om hon förlorar sig i tankar när hon spelar.

Det ger en lätt svindlande effekt i det allra högsta registret. Särskilt hennes första kadens i Beethovens fiolkonsert var betagande, och extranumret, Schön Rosmarin av Kreisler, utan ackompanjemang, var mycket läckert.

DOF hade öppnat med en fin version av Ödessymfonin, Med relativt låga tempi genomgående blev det dirigenten Mario Gropsianus ansvar att se till att det därmed inte blev stabbigt. Han lyckades få klangen och anslagen graciösa ändå.

De första och andra satserna bjöd på goda insatser av både mässings- och träblås, medan celli och basar klarade tredje satsens exponering på ett bra sätt.

LÄS MER: Intervju med Anja Röhn