Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Yrkesprov ska ta eleverna till SM

Just nu spacklas, lackas och slipas det för fullt i Lackskolans lokaler vid Haraldsbogymnasiet.
I tre dagar har både nuvarande och tidigare elever chansen att genomföra det helt nya yrkesprovet, och samtidigt kvalificera sig till Yrkes-SM.

Annons

Initiativtagare till yrkesprovet är Camille Cederlund, yrkeslärare på Haraldsbogymnasiets fordons- och transportprogram med inriktning mot lackeringsteknik – även kallat Lackskolan.

– Jag ville skapa en praktisk uttagning till SM och samtidigt instifta ett yrkesdiplom, förklarar hon.

Camille, själv guldmedaljör vid Yrkes-SM för fyra år sedan, såg ett problem i att eleverna efter sin treåriga utbildning saknade bevis på sina kunskaper.

– Om de inte läser ett år extra och tar det gesällbrev som utfärdas i Danmark har de bara haft sina gymnasiebetyg att visa upp. Yrkesprovet höjer kvalitén på utbildningen och ger eleverna ett bra slutmål att jobba mot.

Yrkesprovet innefattar sju olika delar där eleverna på tid ska visa prov på både praktiska och teoretiska kunskaper.

I de sju så kallade modulerna ingår bland annat plastreparation, topplack och färgbrytning.

Bedömningen görs av representanter från Lackerarnas Yrkesnämnd, Målarförbundet samt lackeringsutbildare och för att bli godkänd krävs att eleverna tar minst 70 av 100 möjliga poäng.

De fyra som presterar bäst på yrkesprovet får vecka 22 resa till Malmö för att delta i årets Yrkes-SM.

– Det här är den enda uttagningen till SM, förklarar Camille Cederlund.

– Tidigare bestod uttagningen bara av ett teoretiskt prov, men det är en sak att kunna beskriva hur man ska lacka och en helt annan att göra det praktiskt.

Uttagningarna inleddes i måndags och avslutas under onsdagen. Av de totalt 22 personer som har anmält sig till yrkesprovet är 20 nuvarande eller tidigare elever på Lackskolan.

– Det finns fler lackeringsutbildningar i Sverige, men jag törs säga att vi är den utbildning som skickar ut flest lackerare, säger Camille Cederlund.

Hennes förhoppning är att även de andra skolorna ska införa det nya yrkesprovet, och på så sätt höja diplomets status.

– Får vi alla att göra det blir det en merit av att ha klarat det.

Att få jobb efter utbildningen på Lackskolan är enligt Camille Cederlund dock inget problem, med eller utan avklarat yrkesprov.

– Branschen skriker efter lackerare. Det brukar ringa företag från Stockholm och anställa elever direkt från skolan.

En av de elever som redan har klarat av yrkesprovet är Frida Gustavsson, som tar studenten från Lackskolan till sommaren.

Bland måndagens deltagare var hon den som fick högst poäng på provet, och hon har därför en bra chans att kvalificera sig till SM.

– Mitt mål var att bli godkänd, så jag är nöjd även om jag inte får åka till Malmö, säger hon.

Snart väntar praktik som fordonslackerare på en firma i Stockholm, och om hon trivs där har hon blivit lovad jobb.

– Få verkstäder har tjejer anställda. Men det har börjat komma ut fler och fler nu och det är uppskattat. Av de nio i min klass är vi faktiskt fem tjejer.

Frida passar även på att lovorda det nya yrkesprovet.

– Det är ett bra bevis för oss som har klarat det. Blir det mer populärt kommer det att uppskattas även av arbetsgivarna.