Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Yrkeshögskolor leder till jobb - PlaygroundSquad är en av dem

En ny rapport visar att nio av tio som har gått en utbildning på Yrkeshögskolan har jobb ett år senare, och strax över hälften i det yrke de utbildar sig till.
På yrkeshögskolan PlaygroundSquad i Falun är siffrorna ännu bättre.

Som besökare möts man först av ett öppet luftigt rum när man kliver in genom PlaygroundSquads bevakade dörrar. Här är säkerheten hög, då industrihemligheter inte får röjas.

Till höger ligger en sal med motion capture utrustning. Till vänster ligger ett rum där ett gäng grafiska designers just håller på och jobbar med sina projekt.

– Jag texturerar just nu. Det här är inne på tredje veckan och kommer nog behöva en vecka till, förklarar Sofia Hansson.

På hennes datorskärm syns en komplicerad figur som påminner om en alv. Hennes design kommer läggas som arbetsprov i en portfolio, som kan vara värdefull inför framtiden.

Hon sökte till utbildningen för att hon alltid älskat både spel och teckning.

– Jag började tänka på hur de gör spel och funderade på om jag kunde arbeta med det på något sätt, berättar Sofia.

Hennes val är klokt. Nio av tio elever har ett arbete året efter att de tagit examen från Yrkeshögskolan. Resultat gäller 2014.

Det visar en ny rapport från Myndigheten för yrkeshögskolan som kom den 18 februari. Däremot är det inte alla som hamnar i den bransch de utbildar sig till, bara 58 procent.

På PlaygroundSquad däremot, en tvåårig yrkeshögskola för spelutveckling och grafisk design, så ligger siffran högre.

– 75 till 80 procent får jobb inom branschen, och då räknar vi inte dem som hoppat av innan examen och gått direkt till spelföretagen, säger Linnea Agné, utbildningsledare på PlaygroundSquad.

Det finns bara tre dedikerade yrkeshögskolor i Sverige som sysslar med spelutveckling och speldesign. De andra två ligger i Malmö och Stockholm.

Enorma spelutvecklare så som Avalanche Studios och Dice sitter i ledningsgruppen, PlaygroundSquad är unik då det är den enda yrkeshögskolan i världen med denna inriktning som får PlayStation First status.

Trots att Sverige är väldigt stor inom spelbranschen så vet Sofia vart hon vill.

– Jag siktar på att få praktik i England eller Frankrike. De har spelföretag där som jag verkligen gillar, och så är det en bra chans att komma utomlands, säger hon.

Läs också: Hans spel ska sättas på kartan

Läs också: Rekordantal platser för yrkeshögskolan

Läs också: Staten vill inte utbilda för besöksnäringen i Dalarna