Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Yrkesakademin sprängde stöldliga

Yrkesakademin med säte i Falun har hjälpt polisen att spränga en stöldliga.
Efter att tjuvar stulit en av företagets lastbilar kunde man via fordonets gps spåra dem och fann vid tillslaget också en stor mängd stöldgods.

Annons

Tjuvarna slog till mot Yrkesakademin i Söderhamn under midsommarhelgen och stal då en av företagets lastbilar. Vad man däremot inte kände till var att fordonet var utrustat med gps.

– Vi har ett 100-tal lastbilar och ett 80-tal övriga fordon och alla är utrustade med gps efter en händelse för några år sedan där vi blev av med en hjullastare, säger företagets grundare Lars-Göran Hagström.

– Men det finns flera skäl till att vi installerade den här utrustningen. Har man så mycket fordon vill vi också kunna se så att alla används och vi har haft en del privat nyttjande som vi också vill ha koll på.

Via företagets dator kunde Yrkesakademins fordonsansvarige Örjan Hellström följa hur lastbilen körts efter stölden. Se hur man först tagit sig ned till Stockholm där man hämtat stöldgods och sedan tillbaka upp mot norrland för att till slut ställas vid en stuga i skogen utanför Härnösand.

– De låg och sov när polisen slog till mot dem men först trodde de inte riktigt på att det var vår lastbil. De hade tagit bort vår stripe som satt på fordonet men Örjan fick förklara att han kunde se att det var vår bil ändå. Trots att den också var falskskyltad. Sedan fann man en personbil med falska skyltar som de också använt, förklarar Lars-Göran Hagström.

Polisen grep tjuvarna och fann vid tillslaget en stor mängd stöldgods på platsen. Med hjälp av fordonets gps kunde man sedan kartlägga hur fordonet körts och vilka adresser man besökt vilket ledde till att en hel del stöldgods också kunde lämnas tillbaka.

– Det är en rolig händelse. Att man kunde spränga den här ligan är en stor grej, men för oss handlar det också om säkerhet. Om någon av våra förare blir sjuk eller om något händer så är det här ett bra sätt att kunna spåra bilarna och se var de befinner sig.