Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Yngwie spelade i Svärdsjö

Annons

En gammal kompis till mig var på väg hem från krogen i Stockholm för en massa år sedan och av någon anledning så började han sjunga på Child in time inne på centralen. Plötsligt hör han en röst som börjar sjunga med. Det visar sig vara Yngwie Malmsteen, som undrar om min kompis diggar Purple. "Ja för fan, Ritchie Blackmore är bäst", svarar han. "Ja han är bra va – men jag är bäst!" säger Yngwie och raglar sedan iväg.

En liten, men talande anekdot om en av Sveriges få riktiga rockstjärnor.

Om Yngwies sommarprat i somras mest var en knastertorr och osammanhängande redovisning av hans musikaliska utveckling så är den nya boken Yngwie J. Malmsteen - Såsom i himmelen, så ock på jorden raka motsatsen. Yngwie medverkar själv inte i boken (han håller på att skriva en egen) och har på olika sätt försökt förmå sina vänner och bekanta att inte heller göra det.

Patrik Johansson, falubon som har varit Yngwies trummis i flera år har berättat för mig att Yngwie är en snäll person. Resultatet av Tengners grävande är dock allt annat än smickrande.

De flesta vet att Yngwie avverkat bandmedlemmar på löpande band och att hans ego är stort nog att orsaka solförmörkelse. Ljudklippet där han vrålar "you released the fockin fury" till en medpassagerare som fick nog av bandet svinerier och hällde ett glas vatten över honom är klassiskt.

Sådant är skoj att läsa om. Liksom att den enda spelningen han gjorde utanför Stockholm innan flytten till USA var i Svärdsjö.

Att läsa om hur han misshandlade flera av sina fruar framkallar snarare avsmak.

Ett svin alltså, men han spelar kråsskjortan av de flesta. Bäst är han dock inte om man ska tro läsaromröstningen som tidningen Guitar world magazine publicerade i veckan. Eddie Van Halen vann.

Yngwie åkte ur på ett ganska tidigt stadium – när han ställdes mot Ritchie Blackmore.