Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Yngve Svedlund, Stockholm

Konstnären Yngve Svedlund, Stockholm, har avlidit. Han blev 92 år.

Min gamle vän och kollega Yngve Svedlund har lämnat det jordiska livet. Även om det på sätt och vis var väntat så är saknaden stor.

Vi träffades första gången 1961 i Falun då Yngve förberedde en utställning på Konsthallen. Sedan dess har vi haft nära kontakt. Yngve hade en alldeles unik förmåga att skapa varma och positiva känslor omkring sig och han fick många vänner.

Yngve Svedlund föddes 1925 i Åmots bruk men växte upp i Enviken. För ynglingen Yngve var det skogsjobb som gällde tills hans intresse för teckning tog överhand och han på krokiga vägar kunde ta sig till Stockholm för vidare studier. Det blev kvällskurser på Konstfack och så småningom kom han in på Konsthögskolan. En gedigen utbildning utan tvekan.

Yngve bosatte sig i Stockholm, hade utställningar där och fick vänner. Men han glömde inte sin uppväxtmiljö, det lantliga vardagslivet, människorna, det öppna landskapet. Där hade han sin grund och sin motivvärld. För att komma närmare och för att kunna arbeta mera koncentrerat med dessa motiv inköptes 1964 ett hus med ateljé för sommarboende i Klockarnäs i Enviken.

Men det blev inte enbart lantliga skildringar för Yngve. Medteckningsblocket i vänster hand och 6B-blyertsen i höger dök han ofta upp i fabriker och industrier för att skildra människor i arbete. Personligen är jag en stor beundrare av dessa teckningar. Han fick också Johan Ahlbäck-priset för dessa 2010.

Yngve Svedlund gav sig ibland ut på riktiga långresor för att teckna och måla. T ex reste han till USA 1968 tillsammans med sin Volvo Duett. Han körde omkring i svenskbygderna, ställde ut sina bilder där och berättade om svensk nutid. Ofta ur lantligt perspektiv.

Tillsammans gjorde Yngve och jag en minnesvärd resa till Mexiko 1979. Yngve filmade och tecknade folklivet. Han väckte uppmärksamhet med sitt block på marknaderna. Folk samlades omkring honom. Han tecknade barn och gamla och han delade ut teckningarna.

Ja, nu är det färdigrest och färdigtecknat för Yngves del. Det är också slut med alla våra telefonsamtal som vi haft regelbundet under många år. Han ville ofta höra hur vi hade det häruppe och särskilt intresserade hans sig för Emaljverkstaden i Falun, hedersmedlem som han var i emaljföreningen.

Annars var det mest utställningar vi pratade om, sådana vi besökt eller inte.

Nu råder tystnaden.

Gösta Backlund, konstnär