Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Yngström tolkar Dylan

Clas Yngström släpper en skiva med Dylan-tolkningar och kombinerar releasefesten med att fira sextio år som människa – och femtio som gitarrist. På lördag är det stort party på Dalasalen i Falun.

Annons

Fröet till skivan Mr Bob´s Blues Devils såddes när Bob Dylan fyllde 70 år och Clas Yngström medverkade vid en hyllningskväll för legenden.

– Återigen tänkte jag vilken otrolig snubbe det är, säger han.

Återupptäckten sammanföll med att gruppen Big Tex Three och Yngström pratat om att göra en skiva ihop efter att ha spelat ihop länge och känt varandra ännu längre. Själv kände han sig inte motiverad att skriva ytterligare en bluesskiva med eget material, men förslaget på Dylan föll i god jord hos de övriga bandmedlemmarna. Bob Dylan har funnits med i Clas Yngströms liv sedan 60-talet och inte minst dennes All along the watchtower är ett vanligt inslag i liverepertoaren, låt vara i Jimi Hendrix grundarrangemang.

– Han är ju ett soundtrack till våra liv. Han är en outstanding låtskrivare och har alltid gjort sin grej. Vad som är kul är att han inte fastnar i klichéer.

Dylan-hyllningar finns det naturligtvis hur många som helst, men Yngström menar att deras sticker ut från mängden.

– Ofta spelar man bara hans låtar och gör dem lite annorlunda, men att ta honom som blueskille får jag nog ta på mig äran för. Han har ofta haft tre-fyra blueslåtar på sina skivor och många ser dem mest som transportsträckor. Men han är värd att hålla fram som bluesman, han var ju i Mississippi och bökade och fick inspiration. Det hörs att han har förståelse för genren.

Mr Bob´s Blues Devils är inspelad under våren och ambitionen har varit att göra så lite pålägg som möjligt. För ovanligthetens skull är Clas Yngström nöjd till och med med sin egen sånginsats.

– Jag är ju ingen Caruso, men det funkade bra. Det kändes verkligen att jag ville få till det, säger han.

– Den här skivan är lite av ett hjärtebarn. Jag hoppas att folk kommer att gilla det. För vår del har det varit ett stort steg, vi har lärt oss mycket på den här resan.

På lördag är det alltså kalas med konsert på Dalasalen, öppet för allmänheten. Flera av Yngströms konstellationer kommer att spela. Naturligtvis Big Tex Three (där medlemmarna är bluesveteraner med förflutet i bland annat Telge Blues och Chicago Express), men även Sky high i sin aktuella uppsättning, samt Mama blues med Petra Kvännå på sång. Sångerskan Cecilia Ringqvist som Yngström håller på att göra en skiva tillsammans med medverkar också i ett akustiskt set.

– Jag kallar det Clasfest, som Ozzfest på ett mindre plan. I stället för att bara köra på Marianns som vanligt så ville jag göra något större. Jag vill visa upp de olika projekt jag håller på med.

Och det blir säkerligen en kväll fylld med både bluesriff, gitarrsolon och berättelser från ett långt liv i musikens tjänst.

– Musiken har alltid varit nummer ett i mitt liv efter den nära familjen. Först när jag träffade min fru och fick barn blev gitarren nummer två.