Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

YA byter namn på sitt frigymnasium och satsar på ännu fler idrotter

Yrkesakademin byter namn på sitt frigymnasium.
Nu får det namn efter bolagets grundare Lars-Göran Hagström - Hagströmska gymnasiet.
– Jag var först tveksam eftersom jag fortfarande lever och är aktiv inom företaget, men gav till slut klartecken till namnbytet, säger Lars- Göran Hagström.

Annons

Under många år har frigymnasiet gått under namnet YA Fri.

Men nu blir det alltså en ändring på den saken.

Från och med nu är det Hagströmska gymnasiet eller Hagströmska idrottsgymnasiet som gäller.

– Namnet YA Fri tillkom på tio sekunder och har väl fungerat. Men nu har vi hittat ett bättre och mer genomarbetat alternativ, säger Lars-Göran Hagström.

Får du namnet i stället för en staty?

– Ha, ha, ha. Jag var först tveksam och vill inte förhäva mig själv. Men när vår VD Tomas Ringsby tillsammans med Lena Westman presenterade sin idé, och rektorerna på skolan var positiva, så gav jag klartecken. Nu måste jag erkänna att jag är lite stolt över att ha gett mitt namn åt en gymnasieskola, säger grundaren.

– Vi känner att bokstavskombinationen YA Fri inte stämmer överrens med den grundidé som präglar verksamheten inom vårt frigymnasium. Lars-Göran uppskattar utmaningar och har en otrolig drivkraft, säger Lena Westman, som ansvarar för gymnasieverksamheten inom YA.

Dessutom har bolaget valt att ta bort ordet elit som tidigare funnits kopplat till den idrottsliga gymnasiedelen.

– Vi är betydligare bredare än vad ordet elit ger sken av. Man behöver inte vara elitmässig för att gå på vårt idrottsgymnasium, säger Lena Westman.

Det är nu också klart att Hagströmska idrottsgymnasiet utökas med ytterligare två idrotter från och med hösten 2013.

Nämligen bandy och alpint.

– Bandydelen sker i samarbete med Falu BS bandy och inom den alpina delen blir IFK Borlänge alpint en samarbetspartner, säger Lena Westman.