Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

WWF rättar sig efter Moraeus blogg

Nu ändrar Världsnaturfonden sin information om hur mycket vatten som går åt för att producera nötkött.
– Det är olyckligt att siffra 16 000 liter per kilo nötkött har fortplantats utan kritiskt diskussion, menar Anna Richert på WWF.

Annons

Tidigare har uppgifter från bland andra WWF spridits om att det går åt 16 000 liter vatten för att producera ett kilo svenskt nötkött. Något Lands bloggare Martin Moraeus från Orsa räknat på i ett uppmärksammat blogginlägg om. Enligt Moraeus egen uträkning handlar det istället om 200-400 liter vatten per kilo kött.

– I vattenavtrycksfrågan gör man skillnad på om det handlar om grönt, blått eller grått vatten. Blått vatten är vatten som tas upp ur vattendrag och grundvatten för att bevattna grödorna och sett till blått vattenavtryck går det inte åt 16 kubikmeter för att producera svenskt nötkött, säger Anna Richert på WWF till land.se.

– Det man pratar om är 16 000 liter vatten för hela vattenavtrycket. Det Martin Moraeus fokuserar på är det blåa vattnet och han har en poäng. Jag håller med om att vattenavtrycket måste nyanseras så att man förstår vad som är problemet, säger Anna Richert.

Anna Richert förstår att frågan är komplicerad för konsumenter och tycker att foderföretag och företag som handlar med kött behöver ta ett större ansvar.

– Det är olyckligt att siffran 16 000 har fortplantats utan kritisk diskussion. Exempelvis tog filmen ”Cowspiracy” upp vattenavtryck och där förfasar sig människor, det här behöver nyanseras. Man kan inte dra alla konsumenter över en kam och för den stora massan som inte engagerar sig behöver företagen ta ett ansvar. Det är viktigt att kött som producerats på ett bra sätt inte avfärdas på grund av mytbildning kring 16 000 liter vatten, säger Anna Richert till land.se

Efter Martin Moraeus blogginlägg har WWF lagt upp en text om köttproduktionen och vattenavtrycket på sin hemsida där man också slår fast att vi har riklig vattentillgång i Sverige.

– Kul att det gick att påverka lite via bloggen, Jag tycker att det är roligt att göra överslagsräkningar och försöka bedöma vad som är rimligt. Siffran 16 000 liter har länge irriterat mig. Jag har haft en känsla av att det är väldigt mycket vatten, berättar Martin Moraeus.

I hans senaste blogginlägg har han räknat på hur mycket vatten som går åt för varje kilo kött hos en nötköttsbonde i Siljansbygden. Då kom han fram till att det går åt ungefär 85 liter vatten per kilo kött. Men då räknar han inte med regnvattnet ute på åkrarna.

– Problemet är att folk tolkar "förbrukning av vatten" som att man gör slut på en ändlig resurs. Siffran 16 000 liter kanske är relevant om man startar köttproduktion i Sahara där allt vatten som går åt måste tillföras via bevattning, säger Martin Moraeus.

Hur känns det att göra skillnad via bloggen?

– Om man kan bidra till att sansa den här debatten så tycker jag att det är bra. Och det är klokt av WWF att gå ut med den nya köttinformationen. De har ett rykte om att vara trovärdiga och seriösa som de måste bevara.