Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Wressel klarade balansakten över älven

Valborgsfirandet i Fäggeby blev just så spektakulärt som arrangörerna hade utlovat och lockade en rekordpublik till bron över Dalälven. Enduroföraren Rickard Wressel lyckades genomföra sin mopedtur på lina över älven, även om det mest var moppens röda bakljus som åskådarna kunde se i mörkret.

Flera tusen personer invaderade den lilla byn vid älvbron för att titta på det tiotal majbrasor som tändes på båda sidorna av älvfåran. De sprakande brasorna och hundratals marschaller speglade sig i det strömmande vattnet medan natthimlen långsamt mörknade bakom Lövåsberget.

På slaget klockan 22 började ljuset åter flöda över vattnet. Från båda stränderna antändes det eldsprutande vattenfallet som var spänt längs en drygt hundra meter lång vajer över älven.

Som ett ljusdraperi som långsamt drogs för avancerade gnistregnet ut över vattnet och möttes på mitten av älven som för en stund badade i vitt ljus under våldsam rökutveckling.

När rökridåerna hade skingrats började pyroteknikerna att fyra av sitt hejdundrande fyrverkeri från plattformar vid stränderna och en flotte mitt i älvfåran. Det blev en storslagen uppvisning med stjärnkaskader och väldiga knallar över dalgången som applåderades länge av de många åskådarna uppe på bron och längs älvbrinkarna.

Byborna i Fäggeby och deras hundar är tydligen inte lika känsliga för knallarna från bomber och raketer som vissa hundägare inne i Hedemora vars protester har lett till att Valborg numera firas med tyst fyrverkeri.

När raketerna tystnade var det så dags för Rickard Wessels balansakt. Sittande på en ställning under ståmoppen som brummade uppe på vajern tog han sig långsamt över älven. Då hade mörkret fallit men publiken kunde ändå se honom dingla ovanför vattenvirvlarna tack vare tre starka, röda lyktor som lyste upp ekipaget.

– Det var riktig skoj att vi i år kunde bjuda alla som hade kommit hit på en så här tokig grej. Aldrig tidigare har det varit så mycket folk i Fäggeby på sista april och de lade rekordmycket pengar i mjölkkrukorna. Det betyder att vi kan bjuda på en ännu storslagnare fest nästa år, säger Thomas Gustafsson, en av eldsjälarna bakom sista aprilfirandet.