Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Wiwi Westman

Allas vår vän Wiwi är död. Återigen har vi blivit tvungna att inse att cancern skördar även den starkaste. Wiwi har alltid personifierat just styrka. Andra karaktärsdrag som spontant dyker upp då tankarna går till Wiwi är generositet och omtänksamhet, livsaptit, ansvarstagande och hur hon alltid rakryggat stått upp för sina väl genomtänkta ståndpunkter. Egen bekvämlighet har hon aldrig tänkt på.

Wiwi kom till Stjärnsund 1949, blott 18 år gammal. Tillsammans med en väninna gick färden till Dalarna från hemstaden Göteborg på cykel! De skulle hjälpa till på var sin gård över sommaren. Wiwis plats var på Daniels i Västerbyn. Där fanns den ogifte sonen Olle – och Wiwi blev kvar! Vi är många som har anledning att tacka Olle för det! Tillsammans har de skapat ett gästfritt hem, där dörrar stått öppna för stor släkt och många vänner, svenska, indiska, asylsökande och för dem som blivit nya svenskar.

Som studieorganisatör på Studieförbundet Vuxenskolan visade Wiwi prov på stor initiativkraft och organisationsförmåga. Hennes huvudsakliga ansvarsområde var allmän kulturverksamhet samt aktiviteter för personer med utvecklingsstörning. När lördagen kom var det inte ovanligt att hon använde sin ledighet till en utflykt tillsammans med någon av grupperna.

Delvis i samarbete med Internationella föreningen betydde hon dessutom oerhört mycket för de asylsökande – och för alla Hedemorabor, som genom hennes arrangemang fick nya kontakter med människor från länder, som tidigare inte funnits i våra bygder.

Trots hennes helhjärtade engagemang på hemmaplan stödde hon många utvecklingsprojekt utomlands. Hon var en passionerad resenär, favoritmålet var Indien. Så sent som i höstas kom hon hem från sin trettionde resa dit. Många har fått sitt livs starkaste reseupplevelse genom att ha fått följa med henne dit. Andra har fått lärdom genom hennes många föredrag om levnadsvillkoren i detta förunderliga land.

Jag är en av alla som sörjer en verkligt trofast vän. Tomrummet efter Wiwi är omöjligt att fylla.

Aldrig har väl en cykeltur betytt så mycket för så många!

Bodil Hed