Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Winberg i politiskt LRF-råd

Sakarias Winberg (KD) från Leksand har valts in i LRF:s nystartade nationella politiska råd, som bildats för att vara ett bollplank för organisationen i olika frågor.
– Jag hoppas på detta sätt kunna fortsätta bidra till utvecklingen av landsbygden i Dalarna och i landet, säger han.

LRF:s tanke är att det politiska rådet ska förbättra LRF:s möjligheter att verka för frågor som har chansen att bli politisk verklighet - och i sin tur leda till en mer levande utveckling av landsbygden. Rådet kommer behandla olika teman med bäring på de gröna näringarna och företagande i landsbygden. Tre exempel på sakfrågor är livsmedelsförsörjning, infrastruktur och småföretagande.

– Vi ska enkelt uttryckt vara ett bollplank för LRF. De i sin tur kommer sedan driva dessa politiska frågor på sitt vanliga sätt genom opinionsbildning. De hoppas att vårt arbete ska ge dem en god chans att driva de frågor som har en god chans att bli verklig politik, säger han.

Sakarias Winberg ser flera angelägna frågor.

– Se bara på dagens strandskydd. Regelverket hämmar i dag utvecklingen i landsbygden eftersom bostäder och industrier inte tillåts byggas på många platser. Dagens utvecklingsområden har vuxit upp på platser där det i dag är förbjudet att bygga och utveckla. Jag anser att landsbygden ska ges samma chans till utveckling som storstadsregionerna tidigare fått chansen till. Det här är bara en fråga som vi kan hjälpa LRF att komma rätt med, säger han.

Sakarias Winberg sitter sedan i våras i KD:s partistyrelse. I LRF:s politiska råd sitter sex andra regionala toppolitiker från olika delar av landet - från Skåne i söder till Västerbotten i norr. Mötena - som ska genomföras några gånger per år - ska ledas av LRF:s förbundsordförande Helena Jonsson.

– Det känns bra och inspirerande att jag fått detta förtroende av såväl LRF som mitt eget parti. Jag tror och hoppas att vi ska kunna bidra med mycket för landsbygdens utveckling, säger Sakarias Winberg.