Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Wasabryggeriet satsar på föreläsningar om konst

–Det verkar finnas ett behov av konstdiskussion i dag. Borlängekonstnären Roland Backlund konstaterar detta inför torsdagens föreläsning på Wasabryggeriet då Tessa Praun, konsthallen Magasin 3, berättar om sina möten med den kände kinesiske konstnären Ai Weiwei.

– Vi tror att det kommer rätt mycket folk på torsdag. Ai Weiwei är en konstnär som blivit mycket uppmärksammad och han väcker säkert nyfikenhet, tror Roland Backlund, vice ordförande i Wasabryggeriets Vänner som planerar en serie konstföreläsningar.

Först ut bland föreläsarna är alltså Tessa Praun, intendent på konsthallen Magasin 3 i Stockholm. Tidigare i år arrangerade hon den världsberömde kinesiske regimkritikern och konstnären Ai Weiweis första separatutställning i Sverige.

För utställningen skeppades tre fulla containrar med Ai Weiweis installationer och andra verk från Kina. Själv hade konstnären reseförbud och kunde inte närvara på utställningen. Men på torsdag kväll, med start klockan 19.00, får besökarna på Wasabryggeriet tillfälle att lära mer om den berömde regimkritikern och konstnären.

Tessa Praun berättar då om sina möten i Peking med Ai Weiwei.

– Det blir en bra start och vi håller på att planera för nya konstföreläsningar. Vi tror att det finns många intressanta konstnärer och ämnen att bygga vidare på, säger Roland Backlund.

Då det gäller begreppet konst påpekar Roland Backlund att omöjligt att enkelt besvara frågan "Vad är konst".

– Mycket handlar det om en smakupplevelse. Egentligen är det konstnären som ställer frågan och betraktaren som ger svaret, avslutar Roland Backlund.