Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Wallenberg hyllas

Det var en unik dag. För mig personligen var det en stark upplevelse att sitta i den amerikanska kongressens rotunda i torsdags. Varje år uppmärksammar den amerikanska kongressen tillsammans med American Holocaust Museum Förintelsen. För första gången stod en svensk i centrum – Raoul Wallenberg.

Han var symbolen för Räddarna, de som oegennyttigt försökte rädda judar undan Förintelsen. Raoul Wallenberg spelade större roll än någon annan för att över 100 000 judar i Budapest kunde överleva. För första gången var också en utländsk parlamentarisk delegation med i kongressens rotunda och den svenske talmannen Per Westerberg tände symboliskt ljus tillsammans med det amerikanska representanthusets talman John Boehner och en överlevande från Förintelsen.

När judar i Budapest märktes med den gula stjärnan skyddade Raoul Wallenberg dem bakom det blåa och gula i den svenska flaggan. Sällan har Sverige fått så mycket uppmärksamhet, och för en så hedervärd sak som i Washington i torsdags. I USA är Raoul Wallenberg-minnet speciellt starkt. Dit kom många räddade och Raoul Wallenberg var utsänd av USA, om än som svensk diplomat. Han blev amerikansk hedersmedborgare för 30 år sedan.

Dagen efter ceremonin i kongressen fortsatte den svenska riksdagsdelegationen till New York. Jag hade tillfälle att peka på att förmodligen ingen annan person fått så många platser och monument uppkallade efter sig i New York som Raoul Wallenberg. När nu en del av Trettonde Avenyn i Brooklyn döps om till Raoul Wallenberg Way, blir det den nionde gången Raoul Wallenberg får ge namn åt något i New York.

Över hela USA finns ett hundratal platser, skolor, gator och monument uppkallade efter Raoul Wallenberg.

Hur kommer sig detta stora intresse?

Först och främst måste man komma ihåg att Raoul Wallenberg var i Budapest på amerikanskt uppdrag. Hans räddningsaktion finansierades av amerikanska pengar och han fick instruktioner från USA. Han var i Budapest som svensk diplomat, men hans räddningsaktion tillkom på amerikanskt initiativ. Många av dem som blev räddade av Raoul Wallenberg kom just till USA och har både arbetat för kunskap om hans öde i sovjetisk fångenskap och velat hedra honom.

Dessutom tilltalar Raoul Wallenbergs gärning amerikaner. USA är ett samhälle som bygger på individuellt ansvar och där personligt mod värderas högt. Dessutom ett samhälle där de allra flesta tycker rasism och minoritetsförtryck är avskyvärt. Till alla dessa talar Raoul Wallenberg direkt.