Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vuxna träd får nya hem

Med hjälp av ett ombyggt östtyskt fordon för medeldistansrobotar flyttas nu 21 lindar från Norra Backa.
– Jag var själv med och planterade en del av de här träden och nu flyttar jag dem. Det känns speciellt, säger Örjan Stål, specialist på träd i urban miljö.

En mängd träd måste bort på grund av vägomläggningen vid Norra Backa. I går påbörjades flytten av de 21 lindar som ska få nytt liv någon annanstans.

– Det här är ett sätt att återvinna det kapital man investerat i träd en gång, säger Örjan Stål.

Han kommer från Borlänge men bor numera i Växjö och arbetar som specialist på träd i stadsmiljö i hela Sverige och Europa. Hans firma Viös AB är också svensk agentur för den tyska trädflyttningsmaskin som nu transporterats till Borlänge.

– Det är den näst största maskinen för trädflyttning i hela Europa, berättar Örjan Stål.

Den som sköter maskinen är Günter Homan som under 40 år flyttat cirka 80 000 träd i Europa och Nordafrika.

– Han har till och med flyttat palmer i Tunisien, säger Stål.

För att träd ska gå att flytta får de inte vara för stora, max 100 centimeter i stamomfång och de måste vara i god kondition. Rotklumpen får vara högst fem kubikmeter för att få plats i skopan som är tre meter i diameter och en meter djup.

– De här lindarna är tacknämliga träd att jobba med och de kommer att ha goda chanser att klara sig.

Kostnaden för flytt och efterarbetet är totalt 15 000-20 000 kronor per träd, pengar som Trafikverket och Borlänge kommun betalar.

– Det är vad ett betydligt mindre träd kostar på en plantskola, säger Örjan Stål.

De lindar som flyttas kommer att hamna i Stureparken, Vattenparken eller Nygårdsparken.

– Vi vill ha dem så nära deras gamla plats det går så att de kan fortsätta att göra nytta genom att ta upp damm från trafiken och rena luften, säger Tobias Fischer, arborist på Borlänge.

I går räknade han med att åtta träd skulle hinna flyttas och det är han nöjd med.

– Ja, maskinen körde fast i början och det strulade, men så brukar det vara i sådana här stora projekt. Det går säkert bättre i dag.

Finns det någon risk att de nyplanterade träden ramlar?

– Nej, då ska tre ton tippa, säger Tobias Fischer.

Eftersom det kostar 30 000 kronor bara att köra upp trädflyttningsaggregatet från München passar Örjan Ståhl efter Borlängebesöket på att flytta träd på flera andra orter. På fredag ska ett par träd flyttas från Fisktorget i Falun och därefter väntar ekar i Gävle.

– Gävle har sålt några träd till Stockholm, så dem ska vi frakta på trailer till Djurgården och plantera där, säger han.