Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vuxna lärlingar studerar med gymnasielever

När Restaurang och livsmedelprogrammet inleddes på St Mikaelskolan i höstas fick de nio eleverna i årskurs ett sällskap av fyra vuxna lärlingar. Enligt Inger Stäring, gymnasielärare och kordinator för lärlingsutbildningen inom gymnasiesamverkan för Mora, Orsa och Älvdalen, gavs klartecken för att ta in vuxna lärlingar på gymnasiet.

– De får studera under ett läsår för att stärka sin kunskap inom antingen bageri och konditori eller restaurang och storkök, förklara Inger Stäring.

Dessutom är intaget av lärlingar en möjlighet för att stärka elevunderlaget till utbildningen.

Under de två terminer som lärlingar studerar får de under en vecka två dagars teori vid St Mikaelskolan och tre dagars praktik på någon arbetsplats.

– De fyra lärlingarnas medverkan i undervisningen tillsammans med eleverna i ettan har varit väldigt positivt. Det lyfter undervisningen en dimension att ungdomar och några äldre kan studera tillsammans.

I lärlingsgruppen ingår tre nysvenskar. Förutom den övriga teorin får de även undervisning i yrkessvenska med facktermer. Den undervisningen håller Inger Stäring i som ett komplement till sin kordinatorsyssla.

En av de fyra lärlingarna Ylva Rose gör sin praktik på Kaffestugan i Mora.

– Jag jobbade tidigare som undersköterska och har bland annat arbetat inom vården i Australien. Men det här känns jättebra att få en utbildning inom konditori och bageri, tycker Ylva Rose.

De tre övriga lärlingarna gör parktiken på storkök vid Lillåhem, Kyrkbyskolan och Källarcaféet i Orsa.

Inger Stäring uppger att hon nyligen fick besked från gymnasiets rektor att lärlingssystemet ska få fortsätta till 2016.

– De som är intresserade av att gå som lärlingar får söka till platserna vid Kom-vux. Intagningen sker via intervjuer. Vi har fyra platser det här första året för att se att allt fungerar. Men kommande läsår hoppas vi att kunna ta emot tio lärlingar per läsår.