Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vuxenansvar i Djurås

Nu tar de vuxna i Gagnef – med politikerna i spetsen – klivet ut på gatan.
– Vi vill finnas på plats för att visa att vi bryr oss, ge stöd och ta del av allas – både ungdomarnas och de vuxnas – synpunkter och önskemål, förklarar kommunalrådet Sofia Jarl (C), som via nätet inbjudit till vuxenvandringar i Djurås under helgen.

Tidningen har tidigare berättat om att sommarens skadegörelse i Djurås kostat kommunen och enskilda, inte minst näringsidkare, 100 000-tals kronor.

Det har skapat frustration och byggt upp motsättningar och under förra helgen fick polisen flera anmälningar om misshandel efter bråk mellan ungdomar och vuxna.

– Det är oacceptabelt att vanliga samhällsmedborgare inte längre kan känna sig trygga. Det handlar inte längre om busstreck, utan om kriminalitet som blir allt grövre, hävdade Sofia Jarl i en kommentar.

Hon berättade att kommunen agerat på flera plan och med alla till buds stående medel, samtidigt som hon upprepade kravet på ökad polisiär närvaro.

– Nu har kommunanställda fått hålla koll med alla risker och det obehag som det innebär. Vi kan inte utsätta vår personal för det, menade hon.

Polisen bekräftar också att enskilda, bland annat personer som jobbar med ungdomar, anmält att de utsatts för hotelser.

Under den gångna veckan har Sofia Jarl träffat representanter för polisen och diskuterat vad som kan göras för att förhindra att problemen i Djurås eskalerar.

– Vi har haft bra samtal och polisen kommer att agera, berättar kommunalrådet.

– Samtidigt tycker jag att vi vuxna också måste bidra till att lösa problemen, fortsätter hon.

Tillsammans med Anki Enevoldsen, C-ordförande i Gagnef, har hon via nätet uppmanat politiker, föräldrar och andra vuxna att delta i kvällsvandringar i Djurås.

Vid 21-tiden på fredagen samlades ett antal vuxna i fritidsgården Drömkåken i Djurås för att samtala och organisera kvällens, nattens och kommande vandringar.

– Vi måste alla hjälpas åt för att Djurås ska kännas tryggt för alla. Ingen ska behöva avstå från att vistas utomhus av rädsla för vad som kan hända, säger Anki Enevoldsen.

Både hon och Sofia Jarl har i egenskap av politiker, föräldrar och invånare tidigare besökt valborgsmässofirandet i folkparken i Dala-Floda och festivalen Skankaloss i Gagnef.

– Responsen har varit positiv och vi vet ju att det blir lugnare när det finns vuxna på de platser där ungdomar träffas för att umgås och ha roligt. Vi har gett stöd till unga som behövt det och vi har sett att det är viktigt med samtal över generationsgränserna, berättar Anki Enevoldsen.