Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Volvo-intresset krävde nytt garage

Hans-Erik Sundström fick ett ultimatum av sambon: "Sälj alla Volvobilar och Volvoprylar eller bygg ett nytt garage åt dem".
– Det var inget svårt val, säger Hans-Erik och visar upp sitt femdörrarsgarage.

Bilintresset väcktes redan i unga år. Men trots att det numera nästan enbart är Volvo som gäller så var det faktiskt en Opel Olympica från 1951 som blev Hans-Erik Sundströms första bil.

– Jag köpte den 1973 men insåg att det här var en bil som man inte borde köra så mycket med. Så jag ställde undan den och köpte mig en Volvo Amazon i stället, berättar Hans-Erik Sundström.

Han bor i Svedjelund i Bjursås, på den tomt som en gång i tiden var hans farmors föräldrars fäbod. Numera märks det ganska snabbt vad som är det stora intresset för de boende på gården. Inte minst skvallrar det nybyggda femdörrarsgaraget om ett visst bilintresse.

– Garaget stod klart i höstas. Det var första gången som garagedörrleverantören sålde fem garagedörrar till en privatperson. Och det var inte helt enkelt att ge mig en fjärrkontroll som sköter alla fem dörrarna, men det gick att ordna, säger Hans-Erik.

Inne i garaget har han ställt upp fem bilar. Väggarna är fyllda med motorrelaterade prylar, tavlor och affischer. Här finns även en soffhörna och en bardisk. Ovanför soffan hänger en kristallkrona.

– En besökare som kom in här utbrast "Va? Har du bilarna i vardagsrummet?". Det kanske ser ut så, med tanke på kristallkronan. Jag har ett annat garage också, som fungerar som verkstad. Det här garaget är mer som en utställningshall, säger Hans-Erik Sundström, vars båda söner också har ärvt pappans bilintresse.

När samlingen av bilar och prylar växte sig alltför stor fick Hans-Erik ultimatumet från sambon att antingen sälja av sakerna eller bygga ett nytt garage så att allt skulle få plats. Han förklarar att valet inte var speciellt svårt.

– Jag hade ett gammalt bygglov på ett garage, men det hade aldrig blivit av. Nu tänkte jag "Det är nu eller aldrig" och började kika på att bygga ett garage och det här blev riktigt bra. Det stod en lekstuga på den här platsen förut. Vi rev den och nu har jag fått mig en större lekstuga, säger Hans-Erik Sundström med ett leende.

Favoritbilarna är Volvo Amazon och P1800. För ett tag sedan gick en man i Bjursås bort och testamenterade då sin Amazon till Hans-Erik.

– Jag hade hjälpt honom lite med den bilen och han visste hur bilintresserad jag är. Det är en kille från Sågmyra som har lackat bilen. Mitt nästa projekt är att göra i ordning en P1800, den ska vara klar för lackering till sommaren och sedan lackas till hösten. Den ska bli röd, det är min favoritfärg på bilarna, säger Hans-Erik.

I soffhörnan i garaget slår han sig gärna ner och lyssnar på vinylskivor.

– Jag har sparat på motorsaker i 40 år, saker som bara har blivit liggande. Nu har jag äntligen plats att visa upp sakerna. Det är fint att lägga på en skiva från 1950- eller 1960-talet och sitta här och lyssna. Det blir en skön atmosfär, säger Hans-Erik Sundström.

– Om Hans-Erik försvinner en stund så vet man var han är någonstans. Då sitter han alltid här ute, tillägger sambon Kristina Fredriksson.

Den 17 maj arrangerar Beavers Moppers ett mopedrally i Bjursås. Hans-Eriks garage kommer att vara en av stationerna på rallyt.

– Det är en kul grej. Garaget kanske kan dra lite extra folk, säger han.

Kommer du att visa upp garaget fler gånger framöver?

– Vi får se. Det finns ett sådant intresse. Ryktet har börjat sprida sig i motorkretsar och det är många som har sagt "Vad kul med ett nytt ställe att åka till och titta". Jag har tänkt arrangera någon bilträff här någon gång, säger Hans-Erik Sundström.