Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

VM-rallyt skapade folkfest i skogarna

Ett imponerande stort antal entusiaster tog sig i lördags ut i skogen via bilar, helikoptrar, skotrar, fyrhjulingar och till fots. Väl rustade med mat och dryck och strax innan den första VM-rallybilen dök upp var stämningen på topp.
Med andra ord, det var som vanligt rallyfest längs sträckan Gravendal–Hedtjärn söder om Fredriksberg.

Annons

Det bara att fascineras, rallyintresset tycks aldrig avta vilket det i lördags kom ytterligare ett kvitto på. Tusentals människor begav sig ut i skogarna mellan Gravendal och Hedtjärn för att beskåda världens bästa rallyförare.

För många har det blivit en tradition, men det är inte alla som till hundra procent följer utvecklingen i tävlingen. Lika viktigt är det att komma ut i naturen och umgås med likasinnade. En av de många funktionärerna var Janne Eriksson från Ludvika MS.

– Det är fjärde året som jag är funktionär och jag har aldrig sett så många människor som i år, fastslog Eriksson.

Sträckan Gravendal–Hedtjärn kördes två gånger under lördagen och strax före målet är det lite knixigt och därför är det en populär publikplats.

Några som verkligen var ute i god tid för att försäkra sig om en bra plats var ett gäng från Norge. Det kom till Hedtjärn dagen före, slog upp två tält och sov där natten till lördag.

– Inga problem, det är 20 grader varmt i tälten, meddelade norrmännen.

Som favorit hade de landsmannen Mads Östberg, men han fick nöja sig med en tredje plats.

Det var imponerande att se hur många av rallyentusiasterna var utrustade. Ett antal åskådare hade tagit med sig säckar med ved och det stora antalet eldar gjorde att röken låg tät bland träden. Med spadar skyfflades snön bort så att det blev mer behagligt. Och snön såg till att kyla diverse drycker.

Ove Sjödin från Hälsingland hade tagit med sig en egenhändigt tillverkad vedspis som kom väl till pass när det skulle lagas mat.

Eftersom det handlade om ett VM-rally hördes många olika språk. Vad Holland har för rallytraditioner är oklart, men en kvintett holländare var på plats och det var intressant att se deras försök att göra upp eld. Det lyckades efter många om och men.

Det fanns också åskådare som på ett mycket bekvämt sätt tog sig till sträckan – med helikopter.

Det är inte bara åskådarna som uppskattar sträckan Gravendal–Hedtjärn. Många förare anser att den är rallyts bästa.

En före detta storfräsare inom rallysporten dök upp i skogen på en fyrhjuling, nämligen Gunnar Pettersson från Örebro. Han var bland annat fabriksförare för Audi och professionell rallyförare i tio år. Svenska rallyt körde han 16 gånger.

Det kördes också en tävling med historiska rallybilar och där var Erik "Eken" Johansson från Gubbo med och slogs om segern mot bland andra Petter Solberg från Norge.

Solberg, som vann VM 2003 och det svenska VM-rallyt 2005, körde nu en Ford Escort från 1979 och som kartläsare hade han hustrun Pernilla. "Eken", som tävlar för SMK Hedemora, rattade sin Audi Quattro med säker hand och han ledde fram till tredje sträckan där en punktering ställde till det. Solberg satte in en stöt och tog ledningen och den behöll han. "Eken" fick nöja sig med andra plats.

– Jag helnöjd med rallyt, förutom punkteringen, kommenterade Erik Johansson efter sista sträckan i Hagfors.