Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

VM-notan har passerat 132 miljoner

Vänsterpartiet och Miljöpartiet ville inte ha skid-VM till Falun, och deklarerade frankt i maj 2011 att investeringar på max 80 miljoner fick göras inför mästerskapet.
Nu har VM-notan redan passerat 132 miljoner kronor, och mycket återstår att göra.
– Vi inom Vänsterpartiet har inte ändrat uppfattning om vad VM får kosta, och tar fortsatt stark ställning för att hålla kostnaderna nere, säger gruppledaren Kicki Stoor (V).

I maj 2011 var den rödgröna majoriteten överens om att 80 miljoner skulle satsas i investeringsprojekt kopplade till skid-VM.

Nu vet vi att bara ombyggnationen av hoppbackarna går lös på 102,7 miljoner, enligt de kontraktssummor som finns i gjorda upphandlingar.

Beräknade kostnader för en mängd andra investeringar inne på stadionområdet, och projektledning, bygger på notan med minst 28 miljoner kronor till. Just nu ligger kostnaden för ungdomshoppbackarna, vilket räckte till en grusgrop.

Och då återstår fortfarande ändå en mängd saker att göra fram till 2015.

– Uppskattningen 80 miljoner kronor stämde uppenbarligen inte, vilket är beklagligt, säger Richard Holmqvist, ordförande för Miljöpartiet i Falun.

Ser man till den rödgröna majoriteten i Falun var Socialdemokraterna för ett skid-VM. Miljöpartiet och Vänsterpartiet sa blankt nej och har hela tiden varit noga med att påpeka att kostnaderna för VM skulle hållas nere. Vänsterpartiet skulle inte ens gå med på att mer än de överenskomna 80 miljoner skulle få användas.

Men det var då det. Nu är läget ett annat.

VM-notan fylls sakta på med nya kostnader, men inte särskilt många kritiska röster hörs längre från de båda småpartierna i majoriteten.

Det finns en gräns för hur länge det är produktivt att ägna sig åt ifrågasättande, det är viktigt att de som jobbar med VM får möjlighet att göra ett bra jobb. Vi har fått VM och det ska genomföras på ett bra sätt, men vår uppfattning har hela tiden varit att så lite som möjligt av kommunala medel ska satsas. Det var och är fortfarande mycket svårt att förutse hur mycket pengar som krävs, och hur mycket av dessa pengar som Falu kommun måste ut med, säger Richard Holmqvist.

– Vänsterpartiet har inte ändrat uppfattning om vad Skid-VM får kosta. Vi anser att vi genom att vara ett parti i majoriteten tar vårt ansvar. Vi har aktivt valt att, i första hand, driva arbetet internt inom den rödgröna majoriteten och där starkt ta ställning för att hålla kostnaderna för VM nere, snarare än att gå via media. Vi har inte alltid fått gehör eftersom övriga partier inom samarbetet är av en annan åsikt, säger Kicki Stoor.

Var går gränsen nu för den summa ni som parti kan tänka er acceptera?

– Det går helt enkelt inte att dra någon skarp gräns. Inget onödigt, inget onödigt dyrt är vårt krav, säger Richard Holmqvist.

Kan en fortsatt miljonrullning för VM innebära att ni lämnar de rödgröna samarbetet? Eller är makten viktigare än tidigare löften ni gett kring VM?

– I Vänsterpartiet ser vi, trots de stora åsiktsskillnaderna om vad skid-VM får kosta, att vi fått gehör i viktiga frågor. Genom att åter öppna Västra skolan har vi kunna bidra till att möta behovet av fler barnomsorgsplatser, och Falun fick åter en central högstadieskola i friska lokaler. Likaså vet vi att vi får stöd för att inom mandatperioden börja bygga en ny Hälsinggårdsskola, säger Kicki Stoor.

– Skulle vi bryta samarbetet skulle VM inte bli en krona billigare, men våra möjligheter att påverka politiken i grön riktning skulle bli oerhört mycket sämre. Vi respekterar att en majoritet mot vår vilja beslutade att söka och få VM. Vi är demokrater! Miljonrullning är då oundvikligt, 100 miljoner i investeringar kommer att överskridas med råge. Men vi kommer inte att gå med på onödig pengarullning. Någon sådan har vi ännu inte sett, däremot fumlighet i hanteringen av ungdomsbackarna och felbedömning av kostnader, säger Richard Holmqvist.