Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

VM-kalaset sänker Haraldsbogymnasiet

Företrädare för den så kallade oppositionen i Falun påstår i ett gemensamt inlägg att Falu kommun saknar ledning. Det kanske är sant, men kommunen saknar i lika hög grad en opposition värd namnet.

Att en kommun av Faluns storlek med usel ekonomi ger sig in i den typ av pyramidspel, som arrangerandet av ett skid-VM innebär, är inget annat än en skandalartad lek med kommunala skattepengar.

Kommunalråden Rosén (M) och Gahnshag (M) har varit eniga om detta penningförstörande spektakel. För dessa är det uppenbart att det mest angelägna som finns i denna värld är möjligheten att under två veckors tid våren 2015 få åma sig i den massmediala glansen, trots att detta sker till priset av att all annan verksamhet i kommunen under många år framöver blir lidande. Något ifrågasättande av de ödesdigra besluten, som kommunalråden ytterst är ansvariga för, tycks inte finnas inom kommunens politiska gränser?

Jo ändå! Vänsterpartiet har från början sagt ifrån att kostnaderna för VM måste hållas inom vissa gränser. De gigantiska summor som nu slösas bort på hoppbackarna på Lugnet, innebär att det omtyckta och eftersökta Haraldsbogymnasiet läggs ned. Ingen som helst hänsyn till lärares och elevers synpunkter har tagits.

Tjänstemannaförslaget till omorganisation tycks bli avgörande, oavsett vilka kritiserande synpunkter på förslaget som förts fram. Politikerna i båda lägren sväljer det för dem bekväma förslaget, mot bakgrunden av den VM-ekonomi som nu är ett faktum.

Även i denna fråga har Vänsterpartiet visat politiskt mod genom skolnämndens ordförande Daniel Riazat, vilken tagit hänsyn till de för kommunen negativa effekter, som en nedläggning av Haraldsbogymnasiet på sikt kommer att innebära.

Flera tvivelaktiga projekt är på gång. Tämligen meningslöst är bland annat ett genomförandet av det penningslukande Södra centrumförslaget, som av allt att döma inte kommer att medföra att trafiksituationen i centrum sammantaget blir bättre än den är i dag.

Lars Täpp

är Falubo och pensionär med ett förflutet som avdelningsdirektör och handläggare vid länsstyrelsens rättsenhet i Falun.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel