Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

VM i Falun "tillbaka på spåret"

I april var det många bekymrade miner och FIS (internationella skidförbundet) valde då att ge Falun rött ljus för delar av arbetet med VM-förberedelserna.
Men nu är läget ett annat och tongångarna är betydligt positivare.
– Många viktiga steg har tagits sedan vi var här senast, konstaterar Sarah Lewis, generalsekreterare i FIS.

Två gånger per år gör FIS Coordination Group, som leds av generalsekreteraren Sarah Lewis, ett besök hos de blivande VM-arrangörerna.

Det här var femte gången som gruppen besökte Falun.

Vid sitt besök i april var representanterna bekymrade över att renoveringsarbetet av de stora hoppbackarna var mycket försenat och såg allvarligt på situationen. FIS såg så pass allvarligt på läget att man valde att ge Falun en kraftig markering - ett så kallat rött ljus - för den delen av VM-förberedelserna.

Men efter den här veckans besök är tonläget ett annat.

Kanske har de positiva tongångarna påverkats av att FIS representanter med egna ögon kunnat se att arbetet inne på backstadion tagit fart.

– Det kan säkert hänga ihop, och för egen del känner jag också att det är roligare att gå till jobbet när nu saker och ting har börjat hända, säger VM-generalen Sven von Holst.

Förutom Sarah Lewis har FIS haft ytterligare två personer på plats i Falun den här veckan. Dessutom har representanter från EBU (European Broadcasting Union ) deltagit i inspektionen.

– Vi har haft ett konstruktivt möte med Falun. Vi kan konstatera att mycket jobb gjorts sedan vi var här senast, och att man nu också kan börja se de fysiska konsekvenserna av detta arbete. Även organisatoriskt ser jag att arbetet har utvecklats och teamet växer och blir större, säger Sarah Lewis.

Den stora oron och bekymmersamheten för ombyggnationen av de blivande VM-backarna lägger hon nu åt sidan.

– Man vill alltid se saker och ting hända och Falun är tillbaka på spåret. Viktiga kontrakt har skrivits och arbetet har börjat. Vi känner att entusiasmen, både inom organisationen och kommunen, börja sprida sig, säger Sarah Lewis och fortsätter:

– Men tidschemat är tight och det finns inga marginaler att tappa mer tid. Men Falun säger att allting ska vara klart i tid.

– Vi har legat efter, men nu finns en tydlig projektledning och vi har kommit i gång med VM-arbetet på allvar. Vintern 2014 måste det gå att tävla för fullt på Lugnet i både längd, backe och nordisk kombination. Efter det ska det bara finnas plats för mindre justeringar fram mot VM-tävlingarna 2015, säger Sven von Holst.

Att Falu kommun nu också tagit ett beslut om att bygga nya ungdomshoppbackar välkomnades av FIS-representanterna på plats i Falun.

– Det var en jättebra nyhet och en av de bästa nyheterna vi fått under de två dagarna vi varit här i Falun. Nu finns en plan för att även få med de yngre backhopparna och skaffa bra förutsättningar för dem, väldigt bra, säger Sarah Lewis.