Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

VM gav 42 miljoner i vinst

Det preliminära resultatet för VM-bolaget - Skid-VM i Falun 2015 AB - uppgår till 42 miljoner kronor.

– Resultatet överträffar både budget och våra förväntningar med råge, och vi är jätteglada att vi kan överlämna den här penningpåsen till våra ägare, säger Sven von Holst, bolagets vd.

Skid-VM i Falun blev till en riktig folkfest, där de svenska framgångarna duggade tätt.

Och med en månad kvar av verksamheten för VM-bolaget, står det klart att det preliminära ekonomiska resultatet uppgår till hela 42 miljoner kronor före dispositioner och skatter.

– Jag vill understryka att resultatet är preliminärt. Det slutliga bokslutet kommer i slutet av september. Men vi har nått ett högt resultat, som till och med överraskar oss, säger Sven von Holst.

Det är biljettförsäljning och gästhantering som är de främsta bidragen till det lyckade resultatet.

Antalet sålda biljetter slutade på 228 000, vilket medförde att intäkten för biljetter och gästhantering blev cirka 25 miljoner kronor bättre än budgeterat.

Arrangörerna lyckades även få till betydligt lägre kostnader än budgeterat för boende och transporter.

– Även sponsorintäkterna blev högre än budgeterat, säger Sven von Holst.

De sammantagna intäkterna för VM-bolaget uppgår till 307,7 miljoner kronor och kostnaderna till 265,7 miljoner kronor.

VM-projektet har pågått i fem år och under den tiden har bolagets omsättning ökat från 175 miljoner kronor till drygt 300 miljoner kronor.

Falu kommun får 65 procent av vinsten, omkring 27,3 miljoner kronor. Resten tar Svenska skidförbundet hand om.

Men några besked om vad kommunen ska göra med vinstpengarna kunde kommunalrådet Jonny Gahnshag (S), tillika ordförande i VM-bolaget, inte ge något besked om vid måndagens presskonferens.

– Från kommunens sida är vi tacksamma över resultatet, men det är för tidigt att spekulera vart exakt pengarna ska placeras. Självklart vill vi att en del av pengarna ska komma idrotten till del, men det får vi återkomma till efter att vi haft interna resonemang om det.

Kanske väljer kommunen att lägga en del av vinstpengarna på att bygga de sedan tidigare utlovade ungdomshoppbackarna på Lugnet.

Jonny Gahnshag hoppas också på ett VM i Falun snart igen.

– Vi är naturligtvis väldigt glada över att resultatet för skid-VM i Falun blev så bra. Vår ambition är att ett nytt VM kommer till Falun inom 10-14 år. Förhoppningsvis gör det fina resultatet att kommuninvånarna får en än mer positiv uppfattning till att evenemang av den här storleken anordnas i Falun, säger han