Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

VM får dispens för skidspår i naturreservat

Falu kommun får anlägga nya skidspår inom Lugnets naturreservat.
Spår som ska användas under skid-VM 2015.
Länsstyrelsen Dalarna har beslutat att ge kommunen dispens för detta arbete.

– Vi räknar med att arbetet ska kunna komma i gång i början på oktober, säger Lugnetchefen Tomas Jons.

Kommunen arbetar med att anpassa Lugnets idrottsområde till en arena för stora tävlingsarrangemang.

För att kunna arrangera alla typer av längdskidåkningstävlingar måste spårsystemet förnyas och kompletteras inför skid-VM i Falun.

Det nya bansystemet kommer att ligga inom ett område på 11 hektar vid skidstadion - Dalahus stugan - nordvästra Högberget. Bansystemet är framtaget av kommunen tillsammans med Sveriges Television och det internationella skidförbundet (FIS) och arbetet har pågått i mer än ett år.

Val av spårsträckningar har gjorts utifrån nuvarande krav, tv-mässighet och största möjliga hänsyn till miljön i terrängen.

I början på juli inkom kommunen med en komplett ansökan till Länsstyrelsen Dalarna, som på måndagen valde att ge Falu kommun dispens att anlägga nya skidspår i naturreservatet.

Därmed får skog avverkas, åverkan göras på mark och motordrivna fordon framföras i terrängen.

Närmare 270 tallar kommer att tas ner för att bereda plats för de nya spåren.

– Enligt den tidsplan vi arbetar efter, ska arbetet med det nya bansystemet vara klart i början på december, lagom till att vi börjar producera konstsnö, säger Tomas Jons.