Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

VM-drömmen försvann i Uddevalla

Annons

Damlandslaget drömde om att få vara med i VM i Frankrike i december.

Uppvaknandet skedde på söndagen i Uddevalla.

Förlust, 16_25, mot Rumänien ger ett i princip omöjligt läge inför bortamötet nästa helg.

"Det leende landslaget" har de kallats. "Det utspelade landslaget" var en bättre beskrivning på söndagen. Att uppgiften mot VM-tvåan Rumänien skulle bli svår visste man på förhand. Hur svår fick svenskorna skoningslöst snabbt inblick i.

Det första av de båda mötena mot Rumänien som avgör vem som går till VM i december kunde inte börjat mycket sämre. Det dröjde tio minuter innan Sverige över huvud taget gjort mål. Det blev heller inte så många fler, i alla fall inte i första halvlek.

En näst intill obefintlig offensiv gjorde att Sverige gick till halvtidsvila med underläge 5_14. Att sedan andra halvlek blev något bättre har egentligen ingen större betydelse.

"Bakåt stod vi bra upp, tycker jag. Men det var framåt som vi var för tunna, framför allt före pausen. Nu får vi det jobbigt i Valcea på lördag, men ska då försöka göra det bästa möjliga av situationen", sade förbundskaptenen Ulf Schefvert i ett pressmeddelande.

Inför mötet mot Rumänien spekulerades det i hur många mål Sverige var tvingat att vinna med för att över huvud taget ha chansen i bortamötet. Förlusten med nio mål på hemmaplan gör nu att bortamötet den 9 juni med största sannolikhet blir en formsak för Rumänien.

För svensk damhandboll är ett missat VM ytterst tungt. Laget gjorde stor succé på hemmaplan i EM förra året, där man slutade sexa efter förlust mot Ungern i placeringsmatchen om femteplats.

En femteplats hade gett en direktplats till VM, vilket gör att förlusten nu, ett halvår senare, kan visa sig bli ödesdiger.

För svensk handboll ges dock chans till revansch mot Rumänien redan dagen efter damernas bortamöte. Då ställs handbollsherrarna mot Rumänien i en match om en plats i EM i Norge nästa år.

TT

Mer läsning

Annons