Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

VM-bolaget omsatte 216 miljoner kronor

Årsredovisningen för VM-bolaget - Skid-VM i Falun 2015 AB - ligger nu klar.
Den visar att bolaget omsatte drygt 216 miljoner kronor, och att kommunen valt att sätta en del av vinsten i en så kallad periodiseringsfond av skattemässiga skäl.

Nu har bokslutet för VM-bolaget - Skid-VM i Falun 2015 AB - kommit. Räkenskapsåret omfattar tiden 2014-07-01–2015-12-31.

Under hösten förvärvade Falu kommun övriga delägares aktier, och sedan den 26 november 2015 är kommunen ensam ägare till bolaget.

I september beslutade också styrelsen att avsätta 3 miljoner kronor för byggandet av ungdomshoppbackarna.

Under hösten har bolaget tagit ytterligare kostnader gentemot ägarna samt gjort en nedskrivning av värdet på VM-huset.

Resultatet blir därmed 16,7 miljoner kronor, men därutöver finns 7,3 miljoner kronor i en så kallad periodiseringsfond. Pengarna i fonden skattas senare.

– Vad vi ska göra med VM-vinsten är fortfarande inte klart. Det är upp till kommunfullmäktige att bestämma framöver, säger kommundirektör Dan Nygren, som också är vd i VM-bolaget sedan i höstas.

Varför sätter ni en del av vinstpengarna i en periodiseringsfond?

– Det handlar om pengar som vi känner att vi inte behöver använda nu, utan längre fram. Att sätta pengarna i fonden ger oss större handlingsfrihet, säger Dan Nygren.

VM-generalen Sven von Holst har varit anställd i sitt eget bolag - Sven von Holst AB - och har fakturerat sin lön enligt ett tecknat avtal med bolaget för perioden 1 september 2010-30 juni 2015.

Men i och med att bolaget förlängde sitt räkenskapsår till 31 december 2015, så har von Holst getts vissa begränsade möjligheter att ta ut ersättning från bolaget för att bistå i avvecklingsfasen.

Ser man till posten för löner till vd och styrelse har 4 578 578 kronor betalats ut det senaste räkenskapsåret.

Någon specifikation om hur pengarna fördelats mellan vd och styrelse finns inte noterad i årsredovisningen.

Viss representation har också VM-bolaget haft.

Den avdragsgilla representationen i VM-bolaget 2013/14 uppgick till 136 973 kronor och den icke avdragsgilla representationen till 113 658 kronor.

För bokslutsåret 2014/15 är motsvarande siffror 153 565 kronor respektive 127 998 kronor.

Till detta ska läggas att VM-bolaget omsatte 216 miljoner kronor 2014/2015, men också att VM-bolaget haft skyldigheter att hålla representation vid FIS-besök, styrelser och vissa utvalda VIP-gäster under VM.

Enligt kommunalrådet Jonny Gahnshag var Falu Energi & Vatten AB:s kostnader för sponsring till VM 2,5 miljoner kronor. Utöver det har FEV fakturerat VM-bolaget 11,7 miljoner kronor för sina kostnader i samband med skid-VM.

Kopparstaden har inga riktade sponsorkostnader riktade till VM-bolaget under 2015. Bolagets uthyrning av Camp Brigaden omsatte cirka 3 miljoner kronor och gav ett överskott på cirka 300 000 kronor.

Noteras bör också att VM-bolaget betalat en ersättning på 10 miljoner kronor till Falu kommun. Pengar som har använts för att täcka merkostnader centralt och ute i förvaltningarna.

De sista sex månaderna innan skid-VM arbetade 30 heltidsanställda med förberedelserna och antalet direkt engagerade ökade till cirka 100 personer fram till VM.

Läs mer: 175 miljoner satsades - nu står hoppbackarna oanvända

Läs mer: Skidförbundet tar inget ansvar för Faluns backar

Läs mer: Starkare varumärke - en effekt av skid-VM