Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Viveca – en hjältinna

/
  • Viveka Hult med sina hundar Isa och Foppa. Hon kopplade ihop hundarnas koppel och slängde ut ena änden till den nödställde.

I torsdags åkte Viveca Hult, 46, från Borlänge ut till Stensjön för att se om det gick att fiska.
Det blev betydligt mer dramatiskt än så.
Med hjälp av hundkopplet hindrade hon en man som gått genom isen från att drunkna.
– Jag vet inte hur det skulle ha slutat om inte hon varit där, säger mannen.

Annons

– Jag åkte ut dit för att kolla om isen hade släppt så att det skulle gå att fiska, men det hade den inte, säger Viveca Hult.

Hon noterade en ensam man som satt ute på isen och pimplade på andra sidan sjön.

– Sedan var det väl inget mer med det men plötsligt lät det som om det var några kanadagäss som kom. När jag vände mig om för att titta såg jag att fiskaren åkt genom isen och låg i sjön.

Viveca Hult ringde omedelbart larmnumret 112 och tog sina två hundar och slängde sig in i bilen för att köra runt till andra sidan sjön.

– Väl framme gick jag ut på isen, det var ju det enda jag kunde göra, jag kunde ju inte stå på land medan han höll på att drunkna. Det enda jag hade att hjälpa till med var hundkopplet. Jag slängde ut det åt honom och sedan fick jag väl stå där och hålla i, jag försökte men orkade inte dra upp honom.

– Det var nervöst men jag försökte hålla mig lugn.

Mannen orkade hålla i sig i andra änden av hundkopplet till räddningstjänstens ytlivräddare kom fram undsatte honom. Mannen var kraftigt nedkyld, efter att ha legat i det iskalla vattnet och följde med ambulans till sjukhus för kontroll.

– Ett väldigt rådigt ingripande av henne. Man vet inte hur det hade gått om hon inte hade agerat på det här sättet, säger Johan Wahrén, räddningstjänsten.

Nu i det fina vårvädret söker sig fortfarande många ut på isarna för att pimpla.

– Vi vill passa på och varna för isarna. De som går ut på dem utsätter sig för jättestor fara. Man måste tänka sig för och kolla isen noga. De är ju förrädiska i dag, säger brandinspektör Tomas Gruhs.

Stensjön ligger i trakterna av Källslätten. Intill ligger en större sjö - Spjutsjön.

Den drabbade fiskaren berättar att han efter att ha suttit på samma plats i drygt en timme beslutade sig för att flytta sig en bit:

– Jag gick cirka fyra meter på sidan om där jag suttit och då brakade jag rätt genom isen. Det var en väldig tur att hon var kvar där annars vet jag inte hur det skulle ha slutat. Jag har ringt och pratat med Viveca och tackat henne.

– Jag fick inget vatten i lungorna som tur var men jag har ont i halsen och är hes och mår inte så bra, säger han.

Annons