Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vittnen förhördes i IFK-rättegången

Annons

Vad visste, och tänkte, andra inom IFK Göteborg om de händelser som senare ledde åtal mot tre personer? Det var frågan när rättegången gick vidare i dag.

Förre klubbdirektören Mats Persson och förre kassören Jan Nilsson har åtalats för en rad ekonomiska brott. Spelaren Stefan Selakovic är åtalad för en mindre del, bland annat grovt penninghäleri, som han enligt åklagaren letts in i av Persson och Nilsson.

Första vittnet att förhöras på måndagen när rättegången kring IFK Göteborgs skatteaffärer fortsatte var Conny Blessner som suttit i IFK:s styrelse sedan 1995 och fortfarande är med där.

Han berättade om den förre klubbdirektören Mats Perssons starka maktställning i föreningen. Innan Mats Persson hade IFK ingen som hade ett så utpräglat vd-ansvar.

Av Blessners svar i förhören framgick också att det var mycket knapphändig information som styrelsen fick om de stora affärerna som Ijehs och Selakovics övergångar. Men man frågade inte heller.

Måndagens andra förhör i rättegången om IFK Göteborg hölls med spelaragenten Kent Carlzon. Han är själv åtalad i ett mål med koppling till det pågående, och behövde därför inte svara under ed i förhöret. Vid flera tillfällen valde också Carlzon att inte svara på vissa frågor. Han är åtalad för bland annat grova skattebrott och grovt bokföringsbrott i samband med spelarövergångar. Carlzons mål har ännu inte tagits upp till rättegång.

Förhöret med Kent Carlzon avslutades vid lunchtid. Sedan lämnade Stefan Selakovic rättssalen för att förbereda sig inför kvällens allsvenska derby mot Gais, vilket tingsrätten gett tillstånd till.

Vice chefsåklagare Lars Lithner frågade Carlzon om kontraktet som skrevs vid Selakovics övergång från holländska Heerenveen till IFK Göteborg i januari 2005. Där sägs inget om Carlzons arvode på 400|000 kronor, som han fick via Selakovic.

Han medgav även att han i polisförhör lämnat felaktiga uppgifter om Selakovics andra kontrakt, där klubbdirektören Mats Persson ändrat övergångssumman för att dölja en utbetalning på 1,3 miljoner kronor via spelaren till kassören Jan Nilsson.

Carlzon sade att Persson bett honom lämna felaktig information om det nya kontraktet. Överåklagare Gunnar Stetler frågade varför han accepterat detta. Carlzon svarade att han gjort det för att skydda i första hand sig själv, och i andra hand Selakovic.

Åklagaren frågade då vad de skulle skyddas från. Kent Carlzon valde att inte svara på det.

De misstänkta brotten inleddes i samband med att IFK Göteborg värvade Peter Ijeh från Malmö FF 2003. Klubben hade inte råd att betala, men Jan Nilsson gav Ijeh aktier för drygt 1,2 miljoner som gåva. Ekobrottsmyndigheten ser "gåvan" som en förtäckt lön, som undandrogs beskattning.

Fem ledamöter i IFK:s nuvarande styrelse kommer att vittna i tingsrätten under veckan. Bland de vittnen som kallats finns också förre ordföranden Bengt Halse, skatteexperten Ingemar Olsson, förre styrelseledamoten Thomas Ravelli och spelaragenten Kent Carlzon, som företrädde Selakovic när denne värvades till Göteborg i januari 2005.

TT

Mer läsning

Annons