Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vital 135-åring firades med tårta

Tårtkalas i kolossalformat var det vid Fornby folkhögskola på måndagen.
Orsaken var skolan 135-årsjubileum.
– Men skolan är i högsta grad pigg och vital, konstaterar skolans rektor Per Erik Kaj som ser framtiden an med tillförsikt.

Fornby folkhögskola startade sin verksamhet 1877 och redan då med landstinget som huvudman. Inledningsvis var skolan framför allt ämnad för bildning av Tunaböndernas söner och därefter för arbetarklassen.

– Man kan säga att skolan under årens lopp har tagit hand om och utvecklat landets begåvningsreserv och vårt uppdrag är detsamma än i dag men med något andra målgrupper. Idag är invandrare och arbetslösa ungdomar en mycket stor elevgrupp här på skolan och det är verkligen en jättereserv att ta vara på, betonar rektor Per Erik Kaj.

Av och till har också verksamheten vid Fornby varit hotad av ekonomiska skäl, men i dagsläget kan man fira 135-årsdagen utan smolk i glädjebägaren.

– Vi har högtryck i verksamheten och när stolta över det vi gör. Antalet elever har ökat och idag studerar omkring 200 elever långa kurser här eller vid vår filial i Falun. Skolan är fortfarande pigg och vital och vi känner inga hot hängande över oss, säger Per Erik Kaj som inte heller oroas över att Brunnsvik folkhögskola ska flytta till Borlänge och därmed bli en möjlig konkurrent.

– Det är ju svårt att veta exakt vad som händer då, men vi ska nog försöka etablera någon form av samarbete skolorna emellan. Det finns ett stort behov av folkbildning i Borlänge så det finns nog en marknad för oss bägge.

Måndagens födelsedagskalas firades med jordgubbstårta och fika för skolans personal och elever och man bjöds även musikalisk underhållning i form av gruppen Trio Fobi.