Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Visst ska integrationsmisslyckandet debatteras

Sverige är sämre på att ge invandrare tillgång till arbetsmarknaden än jämförbara länder. Det så kallade sysselsättningsgapet, skillnaden mellan sysselsättningsgraden hos invandrare och infödda, är omotiverat stort.

Detta borde vara utgångspunkten för en livlig debatt med olika politiska förslag. I den debatten vet vi redan var SD står - partiet vill stänga gränserna för framtida invandrare, men man har inga som helst verkningsfulla förslag för att komma till rätta med utanförskapet för dem som redan kommit till Sverige.

Det är förstås populism.

Vänstern pekar på diskriminering i sin förklaringsmodell. Och visst, det är inte rimligt att så många ingenjörer från andra länder bakar pizza eller läkare som kör taxi, samtidigt som industrin har svårt att hitta ingenjörer och vården har svårt att hitta läkare. Valideringen av utländska examina fungerar inte väl.

Men detta förhållande spelar mindre roll för flyktinggrupper med mycket begränsad skolgång. Sverige har relativt öppna gränser. Men trösklarna till arbetsmarknaden är höga.

Då håller det inte att se ned på enklare servicejobb. Alla i arbetskraften kan helt enkelt inte antas bli sysselsatta med arbeten med stort kunskapsinnehåll. Alla jobb behövs.